Банківська система пережила кризу, але ризики можливі. Головні тези з виступу Гонтаревої

Банківська система пережила кризу, але ризики можливі. Головні тези з виступу Гонтаревої

Фото: УНІАН

За підсумками року інфляція становитиме 12%.

Банківська система України вже пережила найскладніший період кризи. Проте досі залишаються чинники, що можуть спричинити потрясіння та ризики.

Про це сьогодні під час презентації першого звіту Нацбанку про фінансову стабільність сказала його голова Валерія Гонтарева, передає УНІАН.

"Дуже складний період кризи залишився позаду, але українська банківська система залишається вкрай вразливою до зовнішніх шоків і внутрішніх ризиків", – наголосила Гонтарева.

Нині відновлення банками кредитування стримується значним борговим навантаженням підприємств, низькою платоспроможністю більшості секторів економіки та високими юридичними ризиками.

Прогнози Нацбанку:

1) Торік Нацбанк провів діагностику 20 найбільших за обсягом активів банків. 16 із них потребували докапіталізації. У 2016 році проведуть діагностику ще 40 банків.

2) Проблему надмірного кредитування банками пов'язаних осіб буде вирішено за кілька років, запевнила Гонтарева.

3) Банківський сектор залишиться збитковим у 2016 році через істотні відрахування у резерви на покриття збитків за кредитними операціями, і повернеться до прибуткової діяльності не раніше 2017-го.

4) Держбанки в середньостроковій перспективі потребують залучення стратегічних інвесторів. За останні дев'ять років на капіталізацію цих фінустанов витратили 90 млрд грн.

5) НБУ зберіг свій прогноз зростання ВВП України у 2016 році на рівні 1,1% та інфляції на рівні 12%.

Звіт Нацбанку про фінансову стабільність from tsnua

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Підпал будинку Гонтаревої
Наступна публікація