"Безкоштовну" медичну допомогу торік змогли отримати лише 4% хворих українців – дослідження

"Безкоштовну" медичну допомогу торік змогли отримати лише 4% хворих українців – дослідження

Фото: УНІАН

Чверть українців не може купити необхідні ліки через їхню дороговизну.

У 2015 році скористатися гарантованою Конституцією безкоштовною медициною змогли лише 3,8% хворих українців. Серед осіб, які лікувалися за останні 12 місяців у лікарнях, 92,6% – купували за свій рахунок медикаменти, 80,3% – їжу, 65,2% – постільну білизну.

Про це з посиланням на дані Державної служби статистики пише доктор економічних наук Андрій Ревенко в своїй статті для "Дзеркала тижня. Україна".

Водночас торік на 38% збільшилася кількість домогосподарств, які через зростання цін не можуть собі дозволити отримання необхідної медичної допомоги та придбання ліків та медвиробів. Їхня частка в загальній чисельності домогосподарств за рік зросла з 20,3% до 28,6%.

Усього в розробках Держстату наводяться 3-4 причини, які обумовлюють неможливість отримання меддопомоги і придбання ліків – великі черги, відсутність фахівців потрібного профілю, високі ціни і вартість послуг, відсутність вільних місць.

"Але по семи з наведених у таблиці видів медичної допомоги та придбання медпрепаратів/медвиробів понад 90% неможливість їхнього отримання було викликано їх високою вартістю. І лише щодо відвідування лікарів ця цифра була нижче 90%, а другим за значимістю була відсутність фахівців потрібного профілю (в основному у сільських жителів)", – наголошує експерт.

Нагадаємо, у 2016 році на систему охорону здоров'я України з держбюджету планують витратити майже 56,5 млрд грн. Це значно менше від реальних потреб і навіть від того, що було закладено в минулорічному бюджеті.

Повʼязані теми:

Наступна публікація