Бізнес почав поступово відмовлятися від зарплат "у конвертах" – фіскальна служба

Бізнес почав поступово відмовлятися від зарплат "у конвертах" – фіскальна служба

Фото: ipress.ua

До держбюджету збільшилися надходження від ПДФО.

Дані надходжень до держбюджету від єдиного соцвнеску із зарплат та податку на доходи фізосіб за перші три місяці 2016 року свідчать про зменшення зарплат "у конвертах" та активний початок детінізації.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Державної фіскальної служби.

До бюджету за січень-березень надійшло 30 млрд грн єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а це на 0,7 млрд грн перевищує планові показники Міністерства фінансів. При зменшенні ставки майже вдвічі – з середньої 41% до 22% – фактичні надходження внеску зменшились лише на 25% порівняно з відповідним періодом 2015 року. Непропорційне зменшення надходжень з ЄСВ стосовно ставки свідчить про процеси детінізації оплати праці, що спостерігаються ще з січня. На цьому наголосив голова ДФС Роман Насіров.

До того ж, після збільшення ставки ПДФО на 3% надходження цього податку в цілому склали 28,7 млрд грн, що на 40% більше, ніж у першому кварталі 2015-го.

"Значне зменшення ставки ЄСВ сприяло тому, що компанії вже почали перші кроки зі збільшення заробітної плати та виводу її з тіні. Також наша системна робота щодо боротьби конвертаційними центрами дає позитивний ефект: компанії, які раніше незаконно переводили кошти у готівку, зараз просто технічно не можуть це робити і вимушені легально виплачувати заробітну плату та сплачувати податки", – зазначив Насіров.

Одним із факторів легалізації зарплат також називають заходи Нацбанку щодо обмеження сфери використання готівкових коштів та встановлення граничної суму розрахунків за участю фізосіб на рівні 50 тис. грн замість 150 тис.

Водночас фіскальна служба похвалилася рекордними 60 мільярдами гривень податків за березень.

Повʼязані теми:

Наступна публікація