Бюджет урізання. Чи залишать стипендії 600 тисячам українських студентів

Бюджет урізання. Чи залишать стипендії 600 тисячам українських студентів

Фото: УНІАН

На стипендії з бюджету витрачають 4,5 мільярда гривень на рік.

Тему про те, бути чи не бути стипендіям, нині активно обговорюють і самі студенти, і вище керівництво держави. Міністерство фінансів пропонує скасувати виплати і таким чином зекономити. Президент України Петро Порошенко під час вчорашньої промови у парламенті пообіцяв, що не підпише бюджет-2017 без стипендій.

Чимало експертів називають нинішню систему виплат радянською. І наводять приклад західних країн, де стипендії дають одиницям. Чи залишаться українські студенти без фінансової підтримки держави, ідеться в сюжеті програми "Сніданок з "1+1".

830 грн стипендії для першокурсниці Марії Кравченко – це половина її місячного бюджету. Без неї дівчині в столиці не вижити.

"Мама виховує мене сама. І ще є брат молодший. Зарплати не вистачає на двох дітей, тому стипендія стає таким порятунком, щоб жити, я б сказала, навіть виживати в Києві", – говорить студентка Марія Кравченко.

Новина, що виплати можуть скасувати, дівчину дуже тривожить.

"Ну, по-перше, у мене був страх, що я робитиму. Що робитиме моя мама. Вона мені казала, треба тільки на бюджет, і треба робити щось, вигадувати. Бо інакше не потягнемо", – каже Марія.

Час затягнути пояси, бо в країні – криза. Тому Міністерство фінансів надіслало своїм колегам з Міносвіти листа, де рекомендують: виплати студентам урізати по максимуму. Новина стала справжньою бомбою і викликала ціле цунамі обговорень. Міністру фінансів Олександру Данилюку навіть довелося виправдовуватись і записувати перший у житті відеоблог.

"Нібито Міністерство фінансів скасувало стипендії. По-перше, Міністерство фінансів не має повноважень скасовувати стипендії. Ми запропонували Міністерству освіти і Міністерству соцполітики перейти на європейську практику, коли стипендії не платяться усім", – сказав у відеоблозі міністр фінансів Олександр Данилюк.

У Мінфіні наполягають, що українська система виплат є застарілою і радянською.

Натомість у Міносвіти заспокоюють: стипендіям – бути.

"Міністерство освіти і науки наполягає на тому, що стипендії – це дуже важливий чинник мотивації до навчання студентів. А на фоні падіння рівня життя населення, яке є зараз в країні, ця стипендія є ще більш актуальна", – говорить міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Освітяни погоджуються, що економити треба. Пропонують платити не всім по трішки, а більше – тим, хто дійсно потребує.

"У нас є студенти із забезпечених родин, які можуть використати стипендію за два-три візити до кафе. А є такі студенти, для яких ця стипендія – дуже важливий ресурс проживання впродовж місяця", – наголошує Лілія Гриневич.

Щороку стипендії Україні обходяться у близько 4,5 млрд грн. Студентів, які їх отримують, – як населення чималого міста – майже 600 тисяч. Як обиратимуть, хто з них буде вартий фінансової допомоги від держави, у Міносвіти все ще вирішують.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація