Центробанк Кіпру зажадав встановлювати особистості клієнтів після публікації "Панамських архівів"

Центробанк Кіпру зажадав встановлювати особистості клієнтів після публікації "Панамських архівів"

Фото: Reuters

Таке рішення було прийнято після того, як стало відомо про причетність кіпрського банку до офшорних схем Путіна.

Центробанк Кіпру вимагає у банків країни і посередників встановлювати і підтверджувати особи своїх клієнтів.

Нововведення, що включає правила "знай свого клієнта", набирають чинності 7 квітня, передає Slon з посиланням на повідомлення кіпрського регулятора.

У випадку, якщо клієнти не будуть погоджуватися розкривати свої особисті дані, Центробанк Кіпру вимагає призупиняти операції по їх рахунках.

Розпорядження вийшло через кілька днів після публікації "панамських документів", де йшлося про те, що до офшорних схем оточення президента РФ Володимира Путіна причетний кіпрський банк RCB – його найбільшим акціонером є російський державний банк ВТБ.

Нагадаємо, міжнародний консорціум журналістських розслідувань (ICIJ) оприлюднив розслідування "Панамських паперів" після масштабного витоку інформації. Документи, які "витекли" з компанії Mossack Fonseca, стали основою для гучного міжнародного журналістського розслідування про іменитих власників великих офшорів.

Серед іншого журналісти виявили офшор на $ 2 млрд у віолончеліста Сергія Ралдугіна, давнього друга Володимира Путіна і хрещеного батька його дочки, а також в інших людей з близького кола російського президента.

у Росії заявили, що проведуть розслідування про офшорні компанії російських громадян. 

При цьому, WikiLeaks висловив сумнів в об'єктивності авторів розслідування про "панамські офшори" щодо високопосадовців з усього світу та їхнього оточення. Зокрема, WikiLeaks звертає увагу на те, що Центр з розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP) фінансується в тому числі агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та Фондом Сороса.

Путін уперше прокоментував офшорний скандал

Путін уперше прокоментував офшорний скандал

Повʼязані теми:

Наступна публікація