Чому iPhone 7 коштує $ 900: нові факти про собівартість та ремонтопридатність Реклама

Чому iPhone 7 коштує $ 900: нові факти про собівартість та ремонтопридатність

Попередня собівартість iPhone 7 без урахування невиробничих витрат становить 219,8 доларів. Найдорожчою деталлю став дисплейний модуль: його "частка" в собівартості склала близько 20%.

Оприлюднена попередня собівартість iPhone 7 без урахування витрат на маркетинг, патентні виплати і програмне забезпечення. На цей раз експерти обійшли увагою 5,5-дюймову модифікацію і оцінили лише базову версію нового покоління смартфонів від Apple.

Собівартість базових версій айфонів різних поколінь

Прим. автора: Графік не враховує основні виробничі витрати

Розшифровка собівартості iPhone 7 

Вартість всіх деталей моделі iPhone 7 32Gb — 219,8 доларів, з яких 43 припадає на вартість екранного блоку. Всупереч усім припущенням, найдорожчою деталлю сьомої моделі став саме він, а не процесор A10 Fusion, вартість якого становить 26,9 доларів. 

До речі, і дисплейні модулі попередніх моделей були найдорожчою їх частиною. Екран iPhone 6S коштував близько 45-50 доларів (точна вартість так і залишилася таємницею), а дисплей на iPhone 6 обійшовся компанії з Кремнієвої долини в 41,5 долар. 

Вартість комплектуючих на iPhone 7

Не потрібно бути економістом, щоб підрахувати: ринкова вартість айфону в три рази вища за собівартість. У США iPhone 7 32Gb можна придбати за 649 доларів, а ось в Україні, в залежності від кольору, за нього доведеться викласти до 900 доларів. Офіційна ціна в національній валюті — 23 499 гривень. 

Як пояснили співробітники інтернет-магазину "Джімарт", різниця собівартості і ринкової ціни обгрунтована. У розрахунки не увійшли такі витрати: 

  • маркетинг;
  • патентні виплати;
  • розробка програмного забезпечення;
  • податки, в тому числі і митний збір;
  • логістика;
  • зарплата персоналу;
  • оплата невдалих експериментів. 

Оцінка ремонтопридатності останнього айфону 

Сьома модель, отримавши 7 з 10 балів, не змогла отримати найвищих показників ремонтопридатності айфонів. Справа в тому, що при оцінці iPhone 6S/6S Plus майстри Gmart модель отримала 8 балів. 

Отже, під час демонтажу iPhone 7 дозволив виявити такі переваги нової моделі: 

  • Кнопку Home з технологією Force Touch в разі поломки буде замінити хоч і складніше, ніж в попередніх поколіннях, зате вона стала надійнішою і буде ламатися рідше.
  • Механізм доступу до акумулятора залишився незмінним. У разі необхідності зняття і встановлення батареї це можна зробити за декілька хвилин (безумовно, при наявності необхідних інструментів).
  • Встановлена також нова кришка під дисплеєм, яка захищає електроніку. 

Таке рішення має і недоліки. Якщо до моделі 6S претензій було не так вже й багато — спаяний з материнською платою кабель сенсора Touch ID і необхідність застосування фірмової п'ятипелюсткової викрутки Apple для гвинтів Pentalobe, — то тепер цей список доповнено двома пунктами: 

  • Покращена гідроізоляція ускладнює конструкцію, що робить ремонт складнішим. Щоб розібрати смартфон, необхідно мати чотири різних типи спеціалізованих викруток.
  • З'явилися трилопатеві гвинти.

Ось такі зміни знайшла команда "Джімарт" в новому "яблуці". Воно хоч і не змінило світ, як ньютонівське, але змусило зійти з розуму не один мільйон людей.

Наступна публікація