"Чорний" тиждень світової економіки. Чому падають фондовий ринок та ціна нафти (інфографіка)

"Чорний" тиждень світової економіки. Чому падають фондовий ринок та ціна нафти (інфографіка)

Китайську біржу "лихоманить" уже майже рік / Фото: Reuters

Ключовий індекс Китайської біржі впав на майже 5%, а нафта здешевшала на 3-4 долари.

Доки Україна святкувала Новий рік та Різдво, протягом перших днів 2016 року на світовому ринку відбулося падіння основних показників – летять униз фондові ринки, знецінюються національні валюти, дешевшає сировина, зокрема метали та нафта.

Головним винуватцем називають Китай, чия економіка є однією з найбільших у світі, від неї залежать економіки та валюти інших країн, і чиї показники стрімко падають через кризу. Китай стикнувся із перевиробництвом товарів на світовому ринку (до чого й сам доклав чимало зусиль), а тому в цій країні й почало зупинятися виробництво, що викликало ланцюгову реакцію фінансових негараздів по всьому світові.

ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ З ЕКОНОМІКОЮ КИТАЮ

У Китаї все погано. Уповільнення економіки Китаю є головною загрозою світовому ВВП. У 2015-му в інвесторів було багато приводів похвилюватися з приводу Китаю, але до кінця року ці побоювання посилилися. У грудні золотовалютні резерви КНР зменшилися на понад 100 млрд доларів США: влада вимушено розпродувала валюту, аби стримувати падіння юаня. Про це пише "Медуза".

Водночас Китай вдається до експерименту та змінює економічну модель - зростання ВВП повинні почати забезпечувати споживання, послуги та високі технології, а не інвестиції у виробництво. Експерти констатують, що втілити успішність нової моделі поки не вдається.

"Я бачу ситуацію, що нагадує мені 2008 рік", - наголосив з приводу проблем в китайській економіці американський мільярдер та інвестор Джордж Сорос.

На початку січня 2016-го в Китаї виникла ще одна проблема – падіння індексу ділової активності до рівня вересня 2015-го. Влада знову почала, хоч і ненабагато, але послідовно знижувати курс юаня. Як наслідок – відтік капіталу з Китаю та паніка серед торгових партнерів однією з найбільших економік світу: їм тепер також доведеться девальвувати свої валюти.

Водночас стрімко почали падати ключові індекси на Китайській фондовій біржі. Лише за 11 січня вони втратили 3-5%. На такі котирування китайська влада реагує нервово. Подібна ситуація була в серпні 2015-го, коли луснула "бульбашка" на фондовому ринку. Схожа ситуація і нині. Півроку тому китайці придумали спеціальні правила автоматичної зупинки торгів у разі різкого обвалу - а зараз з'ясувалося, що цей захід не працює так, як потрібно, і правила довелося скасовувати, що вчергове підсилило нестабільність на китайському ринку.

ЯК ЕКОНОМІЧНІ КИТАЙСЬКІ НЕГАРАЗДИ МОЖУТЬ ВПЛИНУТИ НА ІНШІ КРАЇНІ

Економічною лихоманкою від Китаю "заразилися" провідні економіки світу. Американський промисловий індекс Dow Jones на початку січня 2016-го падав так стрімко, як ніколи за всю свою історію.

Торги на фондовій біржі в Японії 2016-й почали з найгірших торгів за останні майже два десятиліття, із 1997-го.

Експерти називають початок 2016-го найгіршим для світових економік за останні чотири роки. Слідом за фондовими ринками падіння було зафіксовано і на ринку сировини – стрімко втрачають у ціні метали та нафта.

СКІЛЬКИ МІЛЬЯРДІВ ВТРАТИЛИ НАЙБАГАТШІ ЛЮДИ СВІТУ

Так низько показники фондових ринків, як у перший тиждень січня 2016-го, не падали довгі роки. Лише за п'ять торгових сесій 400 найбагатших людей планети втратили майже 200 млрд доларів США. Деякі із товстосумів утратили до 10% своїх статків.

ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ З ЦІНАМИ НА НАФТУ

Від початку 2016 року на світових торгах основні сорти нафти здешевшали на 3-4 долари. Так дешево "черне золото" востаннє коштувало десятиліття тому. Причини падіння – перевидобуток нафти в світі, скорочення споживання через економічну кризу в провідних країнах, зокрема Китаї, а також поступовий перехід на альтернативні види енергії.

Жоден з ключових учасників ринку (США, Саудівська Аравія, Міжнародна організація 12 країн-експортерів нафти ОПЕК) не заявив, що буде знижувати обсяги видобутку. А тому ціни на "чорне золото" й надалі падатимуть. На світовому ринку починається запекла війна за клієнтів, позаяк попит набагато менший за пропозицію.

До того ж ось-ось має повернутися на цей ринок Іран після зняття міжнародних санкцій, який також планує лише збільшувати видобуток. Тож вартість нафти прогнозують навіть на рівні 20 доларів за барель.

Вартість основних сортів нафти, в доларах США за барель

Нафта

31 грудня 2015 року

Останні дані за 2016 рік

Різниця

Brent

37,28

32,63 (11 січня)

4,65

WTI

37,04

32,44 (11 січня)

4,6

ОПЕК

31,27

28,46 (8 січня)

2,81

 

ЯК ВІДРЕАГУВАЛА НЕСТАБІЛЬНА ЕКОНОМІКА РОСІЇ

"Чуттєва" до зниження світових цін на нафту економіка Росії розпочала 2016 рік також падінням. В офіційних курсах (не лише на біржових торгах) долар у РФ сягнув рекордних майже 76 рублів, а євро близько 83. Долару в Росії прогнозують курс навіть на рівні 90-100 рублів уже в найближчі місяці, що стане повним антирекордом для російського рубля.

Ключовий російський біржовий індекс РТС 11 січня упав на 4,47% - до 703,88 пункта.

Експерти Bloomberg прогнозують Росії в 2016 році четверте місце в рейтингу найгірших економік світу – після Венесуели, Бразилії та Греції.

Тим часом Путін зізнався, на скільки впала російська економіка: ВВП - на 3,8%, промвиробництво — на 3,3%, інфляція зросла до 12,7%.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Обвал глобального ринку
Наступна публікація