Цигаркова афера. Гроші від куплених в Україні сигарет можуть іти в Росію на виробництво озброєння

Цигаркова афера. Гроші від куплених в Україні сигарет можуть іти в Росію на виробництво озброєння

Цигаркова афера. Гроші від куплених в Україні сигарет можуть іти в Росію на виробництво озброєння

"Мегаполіс Україна" є постачальником цигарок чотирьох найбільших виробників у роздрібні мережі України

У компанії "Мегаполіс Україна" заперечують свою причетність до РФ.

Ті українці, хто любить курити, кожною висмаленою цигаркою можуть оплачувати виробництво в Росії патронів, що згодом убиватимуть на українській землі. Здається, звучить неймовірно? Але саме такий ланцюжок простежили громадські активісти й одразу в кількох містах заблокували поширення цигарок. Таку несподівану тему частково підтвердив і Антимонопольний комітет.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Що об'єднує цигарку і кулю? І те й те може вбити. В українському випадку спільного ще більше. Українці вбивають себе двічі: купуючи цигарки і тим самим оплачуючи патрони для сепаратистів та російських бойовиків.

В Україні курять багато. Від нервів, від злиднів, через приховану рекламу, на війні знову ж таки, смалять по-чорному.

"У минулому році ринок реалізованих тютюнових виробів в Україні склав приблизно 65 мільярдів штук цигарок", - говорить голова центру тютюнового контролю "Життя" Андрій Скіпальський.

У 2010 році було останнє дослідження Оксфордського університету – від хвороб, пов'язаних з тютюном, померли 63 тисячі людей – це близько 10% від усіх смертей в Україні.

В Україні ринок цигарок контролює одна-єдина компанія із назвою "Мегаполіс-Україна". Це підтвердили і в Антимонопольному комітеті.

"Близько 30 компаній мають ліцензії на оптову торгівлю тютюновими виробами. Але, як ми бачимо із статистики, близько 95% сигарет, які виробляються для наступного постачання на український ринок, реалізуються спочатку компанії "Мегаполіс Україна", - говорить голова Антимонопольного комітету України Юрій Терентьєв.

Українські курці стають спонсорами російської збройної промисловості

Українські курці стають спонсорами російської збройної промисловості

Фактично це має такий вигляд. Чотири найбільші виробники цигарок в Україні – "Брітіш америкен тобакко", "Джапен Тобакко", "Імперіал Тобакко" та "Філіп Морріс" - продають продукцію одній компанії-дистриб'юторці, яка вже сама поширює її по магазинах. Як таке могло статися зараз, чухають голови в Антимонопольному комітеті. Утім результати обіцяють за півтора-два місяці. Якщо доведуть економічні злочини, то монополіста можуть розділити на кілька компаній або оштрафувати.

"Закон передбачає можливість у певних виключних випадках примусового поділу суб'єкта господарювання, коли в інший спосіб неможливо запобігти таким порушенням у майбутньому. У випадку конкретно "Мегаполіса" є законодавче обмеження до 10% річного обороту цієї компанії. Минулого року виручка "Мегаполіса" склала 32 мільярди гривень. Тобто це дуже велика сума", - говорить голова АМКУ Юрій Терентьєв.

Утім, це лише перша частина історії. Як склалась монополія і хто заробляв і заробляє ці 32 мільярди? Про співпрацю з монополістом ТСН.Тиждень запитала трьох із чотирьох виробників. Але вони не хочуть говорити на цю тему, отримали відмови на офіційні запити. Однак, неофіційно ціла низка бізнесменів та експертів називає кінцевим власником російських магнатів, насамперед, Ігоря Кесаєва. Компанія зміцнила свої позиції на українському ринку, коли президентом був Віктор Янукович, а бізнеси контролював його син Олександр.

Засновником "Мегаполіса Україна" є шість кіпрських компаній. Слід однієї з них веде до Росії, де вона є співвласником російського "Мегаполіса".

В Антимонопольному комітеті України говорять, що в 2010-2011 роках у документах значився зв'язок із цими фізособами, а потім у структурі власності були зазначені шість кіпрських компаній. АМКУ направив "Мегаполісу Україна" вимогу розкрити кінцевих власників.

Прес-служба компанії ввічливо, але наполегливо заперечила причетність до неї Олександра Януковича, а кінцевими вигодоотримувачами фірми назвала на запит ТСН.Тиждень фізичних осіб-громадян України, Ірландії та Великої Британії, щоправда, прізвища не вказала. Так само компанія повідомила, що не має жодного стосунку до російської групи компаній Ігоря Кесаєва "Меркурій". Отже, стверджувати цього не можна. Водночас в Інтернеті можна знайти багато повідомлень про прямий зв'язок між ними. Найгірше в цій ситуації, що "Меркурій" уже кілька років володіє двома збройними заводами в Росії в місті Ковров. Зокрема, заводом імені Дегтярьова, головним промисловим об'єктом Коврова, яке виготовляє автомати, кулемети, гранатомети та протитанкові ракети. Словом, усе те, чим воюють проти України на Донбасі, як говорять люди, що повернулися з фронтів.

У "Мегаполісі" заперечують причетність до військово-промислового комплексу Росії. За таких обставин, варто дочекатися результатів розслідування Антимонопольного комітету та, можливо, правоохоронних органів. Однак громадські активісти чекати не стали і вже цього тижня заблокували логістичні центри "Мегаполісу" одночасно в кількох містах України.

Після втечі Януковича і початку війни компанія змогла втримати всі свої потоки. З української сторони в її акціонерний капітал увійшов один з одіозних українських бізнесменів, яких злі язики називали "смотрящим сім'ї" - Борис Кауфман. Події набули світового розголосу після публікацій у західній пресі. Зокрема, дослідник Кен Каплан прямо пов'язав діяльність "Мегаполіса", Бориса Кауфмана та Бориса Ложкіна, глави Адміністрації президента Порошенка. Зокрема кореспонденти "Радіо Свобода" зробили спеціальний репортаж про таємничі нічні візити Кауфмана в Адміністрацію.

Історія в розвитку і в ній поки що більше запитань, ніж відповідей. І одне з них - як після Майдану було можливе існування такого монополіста. Без вагомого політичного прикриття  роботу компанії з обігами в десятки мільярдів і заплутаним ланцюжком власників уявити важко.

Більше подробиць дивіться в сюжеті Сергія Швеця.

Повʼязані теми:

Наступна публікація