Демонополізація енергоринку. Споживачі самі обиратимуть, у кого купувати електроенергію

Демонополізація енергоринку. Споживачі самі обиратимуть, у кого купувати електроенергію

Фото: Reuters

Кабмін схвалив законопроект "Про ринок електричної енергії".

Українські споживачі невдовзі матимуть можливість самостійно обирати, у кого купувати електроенергію. Відповідно обленерго перетворяться лише на "транспортувальників" енергії.

Про це йдеться в законопроекті "Про ринок електричної енергії", який демонополізує ринок електроенергії. Документ сьогодні, 2 березня, схвалив Кабмін і передав на розгляд до Верховної Ради. Про це пише "Економічна правда". Повний текст документа ще не оприлюднили.

"На сьогодні у системі енергетики ми живемо в планово-економічній системі Радянського Союзу. Є виробники, які продають всю енергію енергоринку, який є посередником між виробниками та споживачами, а енергоринок продає її обленерго, які поставляють її кінцевим споживачам", – зазначив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.

Тож обленерго стануть підприємствами, які передаватимуть енергію та отримуватимуть за це відповідну плату. Основна функція поставки перейде постачальнику, який буде не зв'язаний з обленерго.

"Споживач (сьогодні) не має можливості не тільки вибрати найвигідніший тарифний план, відповідно з графіком споживання, а не може взагалі поміняти споживача і повністю залежить від обленерго, яке використовує своє монопольне становище", – констатує Демчишин.

Новий закон дозволить споживачам та виробникам заключати контракти.

"Це так званий ринок двосторонніх договорів. Це дасть можливість споживачам право вибору якості та ціни електроенергії, а виробникам дасть можливість вибрати тих споживачів, які їм найвигідніші. Протягом певного періоду в кожного споживача з'явиться можливість вибрати свого постачальника, який зможе запропонувати вигідніші умови порівняно з усім ринком", – запевняє міністр.

Законопроект розробляли протягом останнього року. Раніше експерти "Реанімаційному пакету реформ" розкритикували робочий проект документа, бо він дозволяв монополістам займати своє домінуюче становище на ринку.

"Законопроект (допрацьований) у цілому схвалено всіма нашими західними партнерами, ми разом над ним працювали. Я зустрічався з ЄБРР, USAID, Світовим банком. Законопроект схвалюємо і відправляємо в парламент, і в парламенті доопрацьовуватимемо", – сказав прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, якого цитує УНІАН.

Нагадаємо, із 1 березня в Україні почали діяти нові тарифи на електроенергію для населення.

Повʼязані теми:

Наступна публікація