Держдума Росії дозволила колекторам "вибивати" борги з кримчан перед українськими банками

Держдума Росії дозволила колекторам "вибивати" борги з кримчан перед українськими банками

Кримчан зобов’яжуть повернути борги українським банкам / Фото: УНІАН

Дія закону розповсюджується на кредити, які були оформлені до березня 2014 року.

Сьогодні, 23 грудня, Держдума Росії ухвалила закон, відповідно до якого встановила правила повернення боргів жителів анексованого Криму перед українськими банками, які працювали на півострові до окупації.

Зокрема, розмір заборгованості позичальників визначається станом на 18 березня 2014 року, коли РФ анексувала Крим. Ураховуватимуть також суми, які були повернуті після цієї дати. Схвалений документ передбачає досудове врегулювання спору між позичальниками і особами, що мають право вимагати погашення заборгованості. Про це пише "РИА Новости". Колекторами, через які українські банки можуть повернути свої кошти з позичальників із Криму, можуть бути лише російські компанії.

Водночас закон забороняє особам, які мають право вимагати погашення заборгованості, застосовувати проти позичальника фізичну силу; знищувати або псувати його майно або загрожувати цим; а також використовувати фрази та здійснювати дії, що принижують честь і гідність позичальника та інших осіб.

Борги зобов'язуватимуть повертати в російських рублях. Під час перерахунку братимуть до уваги валютний курс станом на 18 березня 2014-го. "Вибиті" гроші зараховуватимуть на спецрахунок Фонду захисту вкладників, який створило Агентство зі страхування внесків РФ.

Боржникам також обіцяють реструктуризацію та відстрочку сплати боргу на два роки.

Заборгованість за кредитами перед українськими банками, за інформацією "влади" Криму, мають близько 350 тисяч кримчан. А за даними Незалежної асоціації банків України, на 1 лютого 2014-го українські банки надали позичальникам півострова кредити на суму 16,6 млрд грн, що становило 1,8% від їхнього загального кредитного портфеля.

Тим часом у Росії ввели в обіг нову банкноту з QR-кодом, яку присвятили окупованому Криму.

Повʼязані теми:

Наступна публікація