Регулятор комунальних тарифів назвав "космічні" рахунки за опалення правильними

Регулятор комунальних тарифів назвав "космічні" рахунки за опалення правильними

Фото: УНІАН

До кінця року ще 27% будинків повинні обладнати тепловими лічильниками.

Нині в Україні тепловими лічильниками обладнані 61% багатоквартирних будинків. До кінця року мають встановити ще в 27% – загальна цифра має сягнути 88%.

На це сподівається Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Регулятор нарікає, що окремі органи місцевого самоврядування не переймаються питаннями захисту прав споживачів та не впливають на теплопостачальні підприємства, які й повинні встановлювати лічильники.

"Протягом останніх десятиліть відсутність будинкових приладів обліку теплової енергії дозволяла підприємствам теплоенергетики виставляти споживачам непрозорі рахунки за надану комунальну послугу з централізованого опалення і, як наслідок, порушувала право споживачів на отримання коректного та справедливого нарахування за спожиту комунальну послугу. Така ситуація, у першу чергу, була пов'язана з неприпустимо низьким рівнем оснащеності приладами комерційного обліку теплової енергії багатоквартирного житла. Станом на кінець 2014 року рівень оснащеності приладами комерційного обліку теплової енергії багатоквартирного житла становив лише 32%", – уточнили в НКРЕКП.

Найгірше оснащені тепловими лічильниками багатоквартирні будинки в Калуші Івано-Франківської області, Южноукраїнську на Миколаївщині, Кременчуці на Полтавщині, Тернополі, Житомирі та Луцьку.

Водночас у Нацкомісії запевняють, що коригування рахунків за опалення залежно від фактичної температури надворі заощадило українцям у минулому опалювальному сезоні загалом понад 350 млн грн. Механізм коригування для будинків без теплових лічильників почали застосовувати рік тому, в грудні 2015-го.

"Застосування положень, зазначених у постанові Кабінету міністрів України від 30.10.2015 №1037, не приводить до будь-яких задвоєнь нарахування платежів, не несе в собі жодних методологічних помилок та надасть можливість споживачам, у яких відсутні прилади обліку теплової енергії, і у цьому опалювальному сезоні, наблизити виставлені нарахування до фактичних значень", – запевнили в НКРЕКП.

Тим часом цієї осені чимало киян отримали рахунки за опалення не за показниками лічильників, хоча вони встановлені, а на основі обрахунку відповідно до температури надворі. Тож суми в платіжках були завищені від реального споживання, за показниками лічильників. У "Київенерго" пообіцяли зробити перерахунки.

Повʼязані теми:

Наступна публікація