Добробут населення світу зріс. А ось росіяни, українці, аргентинці та британці збідніли

Добробут населення світу зріс. А ось росіяни, українці, аргентинці та британці збідніли

Фото: Reuters

Через п'ять років у світі буде понад 45 мільйонів доларових мільйонерів.

Статки жителів Землі зросли на 1,4% (на 3,5 трлн доларів США) – до 256 трлн доларів. 89% усіх світових активів належать 10% жителів планети.

Такі дані за період від середини 2015 року до середини 2016-го наводить Credit Suisse в доповіді-рейтингу Global Wealth Report, пише "Інтерфакс-Україна".

Однак кількість дорослих у світі зросла приблизно тими ж темпами, тому вперше від 2008 року "віртуальне" багатство кожної людини не змінилося та склало в середньому 52,8 тис. доларів США на кожного.

Серед аутсайдерів, де добробут не зростав, а навпаки падав – Аргентина (мінус 27%, перше місце в антирейтингу), Україна (мінус 18,5%), Росія (мінус 15%), Великобританія (мінус 10%, через рішення країни про вихід із Євросоюзу (Brexit). Основними причинами збідніння стали несприятливі коливання валютних курсів. Втрати багатства понад 100 млрд доларів також зафіксовані в Китаї, Мексиці, Швейцарії, Італії та на Тайвані.

Зокрема, населення Росії стало біднішим на 198 млрд доларів, а багатство середньостатистичного дорослого жителя РФ впало з 12,09 тис. доларів до 10,34 тис. доларів. Рубль за рік здешевшав на 12,8%, індекс цін на житлову нерухомість знизився на 3,1%. При цьому зростання фондового ринку на 2,3% незначно компенсував ці чинники. Водночас кількість доларових мільйонерів у Росії скоротилася на 13 тисяч осіб (на 14%) – від 92 тисяч до 79 тисяч. Доларових мільярдерів у Росії – 96, це третє місце в світі. Більше лише в Китаї (244 особи) та США (582 мультибагатії).

Brexit зменшив статки британців на 1,2 трлн фунтів стерлінгів (1,5 млрд доларів, тобто на 10%). Кількість доларових мільйонерів у Великобританії скоротилася на 15%. Приватний капітал Великобританії загальним обсягом 14 трлн доларів перебуває в руках 49 млн осіб, майже 5% з яких мають у своєму розпорядженні суми в 1 млн доларів або більше. Через Brexit фунт стерлінгів від початку цього року знецінився на 15%, обвалився фондовий ринок. Нині ситуація стабілізувалася, проте політична невизначеність щодо розірвання стосунків із ЄС поки що негативно впливає на фінансовий ринок Британії.

А ось найбільше в світі зросли особисті статки в Японії – плюс 19% (3,9 трлн доларів), до 24 трлн доларів. Це сталося на тлі зміцнення ієни до долара. Вперше після фінансової кризи США поступилися першим місцем за темпами зростання приватного капіталу, в той же час сукупний добробут американців підвищився восьмий рік поспіль (на 1,7 трлн доларів) і склав 85 трлн доларів.

Ще в шести країнах – Німеччині, Франції, Канаді, Новій Зеландії, Індонезії та Бразилії – темпи зростання добробуту перевищували 100 млрд доларів.

Нерухомість в цілому в світі подорожчала на 4,9 трлн доларів, фінансові активи – на 330 млрд доларів.

Економісти Credit Suisse прогнозують, що добробут населення всього світу в найближчі п'ять років підвищиться на 31% – до 334 трлн доларів у 2021 році. Кількість доларових мільйонерів у світі збільшиться до нового рекорду – 45,1 млн осіб.

Повʼязані теми:

Наступна публікація