"Двом - по 5". Гонтарева пророкує тюремний термін екс-керівникам "Михайлівського"

"Двом - по 5". Гонтарева пророкує тюремний термін екс-керівникам "Михайлівського"

Фото: Карнет-Дизайн

Тепер менеджери та акціонери нестимуть кримінальну відповідальність за доведення банку до банкрутства.

Екс-голова банку "Михайлівський" Ігор Дорошенко та власник банку Віктор Поліщук можуть отримати по п'ять років позбавлення волі кожен. Про це розповіла голова Нацбанку України Валерія Гонтарева в інтерв'ю Українській правді.

"Тому що все було сплановано. Двом - по 5", - сказала голова Нацбанку.

Крім того Гонтарева розповіла, що у законодавство були підготовлені зміни, які внесли в програму МВФ перед отриманням першого траншу, завдяки яким тепер може йти мова про кримінальну відповідальність для менеджерів та акціонерів за доведення банку до банкрутства.

"Ці зміни були проголосовані Верховною Радою ще в березні минулого року", - зазначила Гонтарева.

Також Валерія Гонтарева розповіла, що Нацбанк може блокувати діяльність неплатоспроможних банків, попри судові постанови. Так, наприклад, колись банк "Союз", якому заборонили діяльність через відмивання грошей, виграв першу інстанцію та апеляцію, однак Нацбанк повторно відправив його у Фонд.

"Ми ж не спеціально це робимо, не на зло. Просто як ви можете віддати ліцензію банку, який неплатоспроможний? Тому якщо суд не хоче дивитися ні на що, ні на жодне законодавство, ні на наші аргументи, і приймає, як з цим банком "Союз", повністю незаконне рішення, у нас не залишається іншого виходу. Суд може наказати віддати ліцензію поганому або порожньому банку, ми йому віддаємо ліцензію, і в цей же день на підставі того, що він неплатоспроможний, можемо прийняти таке рішення про його виведення з Фонду. Що ми і зробили з банком "Союз". Якщо він неплатоспроможний, він не може зайти в систему, ми не можемо його підключити до наших рахунків", - пояснила Гонтарева.

Водночас голова Нацбанку розповіла про оборудку банку "Михайлівський", через яку його менеджери і акціонери потрапили під кримінальну відповідальність. За її словами, керівництво банку підвело себе під кримінальну відповідальність.

Нагадаємо, НБУ повідомив про прийняте рішення щодо віднесення банку "Михайлівський" до категорії неплатоспроможних за проведені банком сумнівні операції з депозитами фізичних осіб 23 травня, пізно ввечері.

За інформацією НБУ, банк був проблемним з 23 грудня 2015 року і вів роботу з НБУ щодо врегулювання ситуації. 20 травня голова правління банку "Михайлівський" Ігор Дорошенко залишив посаду.

Цього ж дня банк під прикриттям технічного збою обмежив доступ куратора до бази даних та провів низку сумнівних операцій за вкладами фізосіб, збільшивши навантаження на Фонд гарантування на 1 млрд грн - до 2,6 млрд грн.

Згодом власник банку Віктор Поліщук, якому також належить мережа магазинів побутової техніки "Ельдорадо", повідомив, що за кілька днів до визнання банку "Михайлівський" неспроможним продав свою частку в капіталі банку групі інвесторів - фізичних осіб.

Екс-голова правління банку Ігор Дорошенко з 23 травня посів пост головного виконавчого директора кіпрського холдингу PT Platinum Public Ltd, який володіє "Платинум Банком".

Заззначимо, банк "Михайлівський" працює на ринку України з 2013 року.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Підпал будинку Гонтаревої
Наступна публікація