Економічна ситуація в Україні значно гірша, ніж перед кризою 2008 року - ЗМІ

Економічна ситуація в Україні значно гірша, ніж перед кризою 2008 року - ЗМІ

Україну від нової кризи може врятувати або дешевий газ, або гроші МВФ

Першу кризу спричинили зовнішні фактори, а другу може спровокувати діяльність чинної влади.

Коли у 2008 році Україну накрила криза, економічна ситуація була набагато кращою, ніж на сьогоднішній день. Проте нині наростання проблем зумовлене не зовнішніми, а внутрішніми причинами - штучним стримуванням кредитування, поганим бізнес-кліматом та відсутністю реальних реформ.

Так, 5 років тому валютний курс коливався біля позначки 5,5 грн за долар, золотовалютні резерви росли, доходи населення також підвищувались, ВВП сягнув максимуму за весь період незалежності - 72% від рівня 1990 року. Проте падіння попиту на сталь у світі та крах декількох банків показали, якою слабкою є вітчизняна економіка, пише "Фокус".

На відміну від 2008 року, 2013 країна почала зі стабільним валютним курсом на рівні 8 грн за долар, проте провалом за усіма іншими показниками. На підтримку нацвалюти НБУ у минулому році витратив 7,2 млрд дол. Це призвело до того, що золотовалютні резерви скоротились до критично низького рівня - 24,5 млрд дол. (у 2011 вони сягали 31,8 млрд, а у 2010 - 34,6 млрд дол.).

Крім того, останні декілька місяців промвиробництво падає. За офіційними підсумками Держстату, ріст ВВП у 2012 році взагалі склав жалюгідні 0,2% (при запланованих показниках 3,9%).

Проте, на думку фахівців, економічний спад наприкінці 2012-го - початку 2013 року може і не призвести до тривалої рецесії у тому випадку, якщо уряд зможе знизити ціну на російський газ або отримати кредит МВФ у розмірі 15 млрд дол. Тоді ситуація 2008 року не повториться.

Повʼязані теми:

Наступна публікація