Економічні підсумки-2015: стрибок цін на комуналку та очікуване здешевшання товарів із ЄС

Економічні підсумки-2015: стрибок цін на комуналку та очікуване здешевшання товарів із ЄС

Ціни на продукти за останній рік в Україні зросли в півтора разу / Фото: УНІАН

За рік гривня стосовно долара здешевшала на 66%.

Антирекорд української гривні, стрибок цін на комуналку, нова система субсидій, інфляція та зона вільної торгівлі з ЄС – таким був 2015-й економічний рік для українців.

Про це йдеться в сюжеті програми "Сніданок з "1+1".

Держстат звітує, що реальні доходи українців за 2015 рік схудли на третину. Навіть візки з покупками, які люди везуть з супермаркетів напередодні свята, здається, не такі повні, як раніше. Великий шмат сімейного бюджету з'їдають ціни на продукти.

Загалом за рік ціни в середньому зросли в півтора разу. За словами експертів, сталося це переважно через здешевшання національної валюти. За цей рік гривня антирекордно схудла на 66% відносно долара – 1 січня курс становив 15,76 гривні, а 29 грудня – 23,80.

Зросла вартість не лише імпортних товарів, а й вітчизняних. Адже значна частка сировини в українських продуктах – імпортного походження. І наступного року для вітчизняних виробників ситуація не стане кращою, говорить експерт аграрного ринку.

"Як результат – можливе нове скорочення посівних площ, як результат – зменшення, знову ж таки, врожаю, як результат – для кінцевих споживачів це зростання цін", – прогнозує експерт аграрних ринків Олександра Ковальчук.

Допомогти може асоціація з Євросоюзом. Її економічна частина, так звана зона вільної торгівлі, запрацює вже 1 січня. Європейські товари поїдуть до України без додаткового мита, а це означає, що на прилавках їх побільшає і вони стануть дешевші.

"Це буде помітно фактично десь через один-два місяці, оскільки на сьогоднішній день вже закуплена продукція, вона залишиться за цією ж ціною", – говорить експерт аграрних ринків Олександра Ковальчук.

Мають активізуватись і вітчизняні виробники на європейському ринку. Адже з того ж 1 січня українським товарам на популярний російський ринок – зась. Тож багато з них поїде саме в Європу. Але наші продукти на європейських прилавках не новачки. Приміром, виробники курятини та курячих яєць. Цьогоріч вони так успішно зайшли у Європу, що 2016-го хочуть збільшити експорт як мінімум утричі.

Ще один економічний аспект, який відчув на собі кожен українець, – ціни на комуналку. У 2015-му вони зросли рекордно. Втім, чиновники вже встигли вдосконалити систему субсидій. Сьогодні її отримує найбільша кількість українських родин – майже п'ять мільйонів. А середня виплата на сім'ю складає близько 800 гривень.

За цей рік гривня встановила світовий антирекорд

За цей рік гривня встановила світовий антирекорд

Повʼязані теми:

Наступна публікація