Світовий банк: Економіка України пройшла дно

Світовий банк: Економіка України пройшла дно

Чімяо Фан розповів про ризики для економіки України / Фото: УНІАН

Зростання ВВП прогнозують на рівні 1%.

У довготерміновій перспективі на Україну чекає позитивний сценарій розвитку економіки, вона вже пройшла дно падіння. Проте є чимало ризиків і ситуація нині дуже крихка. А прогнозоване зростання ВВП на 1% за підсумками 2016-го не покриє тих суттєвих втрат, що були в минулі роки. У 2015-му економіка втратила 11,6%.

Про це під час зустрічі Європейської бізнес-асоціації "Інвестиційний клімат України: глобальний огляд" сказав директор Світового банку по Україні, Білорусі та Молдові Чімяо Фан, пише "ЛігаБізнесІнформ".

"У довгостроковій перспективі ми налаштовані в цілому оптимістично щодо перспектив української економіки. Необхідно вірити в майбутнє цієї країни. Україна володіє третиною світового чорнозему. У неї прекрасне географічне положення: близькість до найбільшого платоспроможного ринку Європи, величезний транзитний потенціал. І що найважливіше: в Україні дуже багато талановитих і освічених людей. Але дуже погано працюють державні інститути. Разом з тим, якби ми не бачили поліпшення за останні 18 місяців, не бачили певних зрушень, ми б не інвестували 5 млрд доларів в Україні", - сказав Чімяо Фан.

Він наголосив, що нехай буде хоч і незначне зростання ВВП, проте це буде сигналом для іноземних інвесторів вкладати кошти в Україну.

"Той факт, що економіка так сильно впала за останні два роки, робить несуттєвим, наскільки зросте ВВП в 2016-му: на 1, 2, 5% - все одно це буде дуже мало. Дуже важливо, що відновлення, нехай і невелике, дозволить інвесторам поступово відновити довіру до української економіки. Це набагато важливіше, ніж конкретні цифри зростання. Зрозуміло, можливе і зниження ВВП. Але я сподіваюся, виходячи з тих даних, які ми маємо, і враховуючи спостережувані тенденції, що пік падіння пройдено і економіка почне відновлення. Потрібно зберегти цю тенденцію, поки що вона досить крихка. Владі рано заспокоюватися: ситуація далека від стійкої стабільності", - наголосив директор Світового банку по Україні, Білорусі та Молдові.

Серед ризиків для економіки України він назвав нестабільну глобальну макроекономічну ситуацію в світі, зниження вартості сировинних товарів, різке скорочення торгівлі з Росією, а також війна на Донбасі. Серед позитиву - відкриття зони вільної торгівлі з Євросоюзом, а також потенційно можливі інвестиції країн Сходу, зокрема Китаю, в сільське господарство України.

"Ще один ризик - блокування реформ. В Україні накопичилося багато структурних реформ, які необхідно провести якомога швидше. У сформованій ситуації, що поставила перед владою України нелегкі виклики, уряд провів суттєві стабілізаційні реформи. Але при цьому, виходячи з тих складнощів і безпрецедентних викликів, що стоять перед країною, цих реформ, очевидно, недостатньо. На жаль, за останні місяці ми спостерігаємо істотне уповільнення темпів реформ. Надзвичайно важливо, щоб влада залишалися на нинішньому реформістському курсі. Громадянське суспільство та ЗМІ можуть і повинні зіграти в цьому ключову роль. Якщо подивитися на обговорення бюджету 2016 року, дебати з податкової реформи, і затримки з виконанням вимог меморандуму з МВФ, то можна помітити, що саме блокування процесу реформ стає однією з головних загроз економіці України в 2016 році. Цей фактор багато в чому визначає, чи зможе країна стати на шлях стійкого і стабільного розвитку", - сказав Чімяо Фан.

Раніше в Світовому банку заявили, що готові збільшити інвестиції в економіку України.

Повʼязані теми:

Наступна публікація