Екс-директор "Артемсолі" розповів, як міністерство АПК прокручує оборудки із держпідприємством

Екс-директор "Артемсолі" розповів, як міністерство АПК прокручує оборудки із держпідприємством

Фото: УНІАН

За словами екс-посадовця, за директорами держпідприємств стежать куратори від міністерства.

Державне підприємство "Артемсіль" курували ставленики міністра аграрної політики і продовольства Олексія Павленка.

Про це заявив екс-директор підприємства Денис Фоменко в інтерв'ю "Економічна правда", зазначивши, що міністр АПК спілкувався з ним через главу ради директорів компанії "Ефективні інвестиції" Ігоря Ліскі, радника міністра АПК Олександра Лієва і директора департаменту з управління державною власністю Володимира Кудінова.

"Ліскі можна негарно назвати "смотрящим від міністерства", а можна красиво назвати - "бізнесмен при міністерстві". Що вам більше подобається. Ми ж розуміємо, що крім "Артемсолі", там мама дорога", - розповів він.

До того ж Фоменко зазначив, що перераховані куратори, крім "Артемсолі", контролювали ще низку державних компаній.

"Той же Аграрний фонд, той же "Укрспирт". Хтось кудись поставляє, хтось щось продає. Везуть, вивозять, ліцензії, горіхи, мед. Хтось повинен це контролювати. Людей потрібно підібрати - комерційного, генерального", - додав він, зауваживши, що куратори телефонували і вказували йому, з якими підприємствами і банками він повинен співпрацювати.

"Алло, Денис? Там тебе людина набирає, керівник одного з банків". Набирає людина: "Добридень, мене звати Андрій, "Радикал банк", мені б поспілкуватися з вами. Я починаю з ним спілкуватися, хоча вже розумію, що він мені не потрібен. Ну, скільки часу потрібно для вивчення документів? Тиждень-два. Я ігнорую. Він розповідає їм, що я не хочу працювати. Мовляв, він петляє, відмазується - я то поїхав, то ще не приїхав. Значить, "мінус", - пояснив Фоменко.

За його словами, є також схема, коли укладають контракт з підприємством, яке отримує аванс з відтермінуванням, після чого банкрутує і не повертає гроші.

"Артемсіль" відвантажує, а потім ТОВ банкрутує і не виплачує нічого. Хто знає, що ТОВ збанкрутувало? Я піду і заявлю, якщо я підписав? Я не піду. Мене першим притягнуть. Мені пропонували заводити такі ТОВ тим самим шляхом. Знову ж набирають мене: "До вас прийде людина Сергій". Приходить Сергій, привозить пакет документів, статутних документів, каже: "Ось". Я кажу: "Що це?" "Це фірма". "Яка?" "Буде займатися продажем солі". Я кажу: "Навіщо?" Я вже розумію, питаю: "А де у вас офіс, де у вас складські приміщення, які оборотні кошти?" Починаю мудрувати. Він їде і знову дзвінок: "Як же так?", - розповів екс-директор "Артемсолі".

Зауважимо, Денис Фоменко був виконувачем обов'язків директора "Артемсолі" з грудня 2014 до червня 2015 року.

Нагадаємо, раніше НАБУ провело обшук на "Артемсолі" після того, як програма "Схеми" в своєму розслідуванні повідомила, що обсяг продажів продукції державного підприємства "Артемсіль" в 2015 році через приватних посередників склав 568,8 тисяч тонн, або 81,9% від загального обсягу реалізації.

Повʼязані теми:

Наступна публікація