Експерти нагадали українцям головні правила поведінки при коливанні курсів валют

Експерти нагадали українцям головні правила поведінки при коливанні курсів валют

Фото: Reuters

Завдання номер один – не панікувати, бо саме непродумані дії стрімко погіршують ситуацію.

Падіння гривні відносно долара на початку цього тижня було зупинене Національним банком, який вийшов із валютою на міжбанківський ринок і погасив надлишковий попит. За кілька днів встигли збагатіти ті, хто мав іноземні гроші та встиг їх поміняти на гривні за високим курсом, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Прості українці пояснюють незрозумілу активність валютного ринку саме тим, що хтось просто хотів заробити і спеціально використав важелі для цього. Водночас експерти запевняють, що причин для обвалу немає, а довіру до гривні обвалюють мітинги, застереження влади про теракти та різкі заяви політиків у бік Нацбанку. Так само полум'я розпалили і вчорашні заяви самої очільниці НБУ, які багато хто сприйняв із пересторогою. Як наслідок – іноземні компанії почали активніше скуповувати валюту на міжбанку, а населення побігло в обмінники, побачивши зміни у валютних курсах.

Нестабільна гривня: чи варто чекати обвалу нацвалюти

Нестабільна гривня: чи варто чекати обвалу нацвалюти

Гасити паніку довелося НБУ, який взявся продавати валюту. "Ми подивимося, яка ситуація буде завтра. Але в будь-якому випадку наш підхід до ринку не зміниться. Ми не говоримо, що в нас, не робимо таргування по курсу. Але дивимося за коливаннями, і якщо вони досягають певних значень, ми виходимо на ринок і їх гасимо", - пояснив директор департаменту відкритих ринків Нацбанку Сергій Пономаренко.

Фахівці розходяться в думці, чи вчасно НБУ вийшов із продажем валюти, чи це варто було робити днем раніше. Однак усі експерти наголошують, що серйозний обвал гривні не загрожує. До цього призводять значно серйозніші чинники – припинення співпраці з МВФ, проблеми з експортом чи масовий відтік інвестицій. А цього поки що немає, та й нинішні коливання не надто критичні.

Українцям же радять згадати, що вони вже пережили курс у 40 гривень за долар – і не останню роль у цьому роль зіграла паніка. Тому простим громадянам фахівці радять не скуповувати долари за останні гривні, аби не посилювати ажіотаж і навантаження на українську валюту, а просто стежити за подіями.

Кореспондент ТСН Олександр Романюк

Повʼязані теми:

Наступна публікація