Експерти розповіли, чи підскочить долар через урядову кризу та прогноз Мінекономіки

Експерти розповіли, чи підскочить долар через урядову кризу та прогноз Мінекономіки

Фото: Getty Images

Вже два рази поспіль гривня на практиці виправдовувала оптимістичний прогноз.

На валютному фронті тривога. Міністерство економіки спрогнозувало, що у 2016 році курс долара становитиме 26,9 грн/дол замість 24,1 грн/дол, які були прописані у минулорічному держбюджеті.

Зазвичай роздрібний ринок валюти дуже чутливо реагує на офіційне подорожчання валюти. Але поки що гривня тримається. На початку тижня долар в обмінниках можна було купити за 26,8. А вже перед вихідними - за 26,5. Так само поводив себе і євро. Тож попередній позитивний прогноз, який економіст Олексій Геращенко давав у минулому випуску ТСН.Тиждень справдився.

Цього разу економісти знову дали два прогнози - оптимістичний та песимістичний - на динаміку курсу гривні у перший тиждень квітня.

На валютному фронті тривога

На валютному фронті тривога

Оптимістом цього разу виявився Ярослав Колесник, перший віце-президент Українського кредитно-банківського союзу. Він запевняє, що зараз час квартальних звітів і платежів, тож українці мають продавати долари, щоб розрахуватися за зобов'язаннями. А це - шанс для гривні. До того ж є надія на прояснення урядової кризи, що теж може зміцнити позиції української валюти.

Водночас песиміст - Олег Устенко, виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера - має зовсім інші відчуття з приводу урядової кризи. Тож він вбачає мінус у скороченні обсягів експорту і недовіри до влади. І, звичайно, він вважає, що зміна курсу у бюджеті просто так не минеться.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація