Експерти розповіли, чому падає гривня і на якій позначці зупиниться восени

Експерти розповіли, чому падає гривня і на якій позначці зупиниться восени

Фото: УНІАН

Більшість сходиться на думці, що поки що нічого страшного із курсом не відбувається.

Протягом усього літа гривня трималася стабільно і навіть укріпилася порівняно з весною і тим паче січнем-лютим 2016 року. Проте в середині серпня вартість долара підскочила з позначки 24,85 грн до 25,04 грн і продовжила зростати. На 1 вересня долар вже коштує 26,08 грн.

У Нацбанку пояснили таке коливання обмінного курсу гривні впливом тимчасових, а не фундаментальних чинників - сезонного посилення попиту на валюту, корекції цін на зернові, які є одним із ключових товарів українського експорту, і загострення ситуації навколо Криму й на сході країни. Ці явища, зауважив заступник голови НБУ Олег Чурій, збіглися в часі зі зростанням купівлі валюти українськими компаніями для сплати за зобов'язаннями в іноземній валюті наприкінці місяця. 

Водночас у НБУ, незважаючи на ці чинники, не очікують надмірної волатильності.

Це підтверджують й більшість економічних експертів. За різними прогнозами, курс восени може сягнути не більше ніж 27 грн/дол. Хоча до кінця року вартість долара може зрости ще на гривню - до 28 грн/дол.

Фото: ТСН.ua

Проте існує й думка щодо того, що нинішня девальвація штучно створена спільно Кабміном і НБУ. Адже, за словами економістів, наразі в Україні навпаки є низка об'єктивних чинників для зміцнення гривні. А такими запланованими діями, владні структури, начебто намагаються підвести курс від закладеного у бюджетній резолюції на 2017 рік - 27,2 грн/дол. 

Однак, наполягають інші експерти, не варто скидати з рахунків вплив тривоги і паніки, коли починаються розмови про повномасштабну війну. А крім того, є й ще одна суттєва причина - МВФ не дав Україні грошей, що своєю чергою заблокувало надходження коштів від інших міжнародних донорів – Євросоюзу, кредитних гарантій США тощо.

Українців здивували поясненням завищеної вартості гривні за "індексом бігмака"

Українців здивували поясненням завищеної вартості гривні за "індексом бігмака"

Нинішньою причиною гальмування, на думку міністра фінансів Олександра Данилюка, став скандальний запуск несертифікованої системи електронного декларування доходів чиновників, що було однією з вимог МВФ. До речі, у Мінфіні очікують повного запуску системи вже сьогодні, 1 вересня, після чого МВФ протягом двох тижнів має скликати засідання Ради директорів, на якому й вирішуватимуть долю чергового траншу Україні.

Водночас на думку міністра економіки Степана Кубіва, нинішнє знецінення гривні є у межах норми. Урядовець заспокоїв, що причин для зміни прогнозу на курс поки немає.

Голова Нацбанку Олена Гонтарева у свою чергу нагадала нещодавно, що у результаті режиму гнучкого курсоутворення, курс гривні до долара з середини березня зміцнився на 7,4%.

Фото: Dragon Capital
Олена Білан, головний економіст інвесткомпанії Dragon Capital:

- Девальваційний тиск на гривню традиційно посилюється з наближенням осені. Частково, це пов'язано з історією валютних криз в Україні - всі вони починалися в кінці літа – на початку осені. Намагаючись підстрахуватись і купити валюту в цей час, населення і бізнес самі створюють підвищений попит на долари і підштовхують валюту до девальвації.

У серпні цього року ці негативні очікування підживлювалися загостренням відносин між Україною і Росією на тлі виплат компенсацій, що тривають, вкладникам збанкрутілих банків і негативного потоку новин про подальшу затримку валютних кредитів від МВФ, США й інших донорів.

Серед позитивних факторів для валютного ринку в цьому році потрібно відзначити сприятливу ситуацію на зовнішніх ринках: досить високі ціни на сталь і низькі на газ і нафту.

Також традиційне для осені збільшення імпорту газу, буде частково (а можливо і повністю) профінансовано за рахунок валютних кредитів, а значить додаткового тиску на курс з цього боку не буде.

За останні місяці, НБУ зміг накопичити достатньо суттєвий обсяг резервів і буде згладжувати надмірно різкі рухи валютного курсу на міжбанківському ринку. Тому ми очікуємо дуже плавне ослаблення гривні до позначки 27 грн/дол до кінця року, що відповідає рівню лютого.

Фото: Ціна держави
Дмитро Боярчук, директор CASE-Україна:

- До грудня 2016 року гривня опуститься десь до 28 гривень за долар. Причина досить проста - плаваючий курс. Тож у нас стабільно спостерігаються такі сезонні коливання. Сама економіка генерує певний девальваційний потенціал у такому в'ялому режимі. А крім того, на весну-осінь, як правило, зростає торговий дефіцит, тобто імпортують більше. Це пов'язано і з енергоносіями, зокрема.

Щодо девальвації, яка сталася у серпні, я бачу дві причини. По-перше, є певна нервозність, пов'язана з тим, що МВФ досі не прийняв рішення щодо виділення чергового траншу. Це впливає на поведінку людей, які купують або продають валюту.

По-друге, відповідно до заяв "Нафтогазу" почали закачувати більші обсяги природного газу. На місяць повинно вийти близько 1,5 мільярда кубів. І це при тому, що влітку паливо взагалі майже не імпортувалось. Тобто це, скажімо, є очевидним тиском на курс.

Ці два фактори - це те, що лежить на поверхні. Тож, можливо, є ще й інші. Наприклад, у літні місяці населення активно продавало валюту, повертало гроші у банківську систему. Але тепер, зважаючи на певні нервозні настрої, перестало.

Фото: УНІАН
Андрій Новак, голова Комітету економістів України:

- Девальвація гривні, яка почалася останніми днями, стовідсотково штучна і не має під собою жодних економічних підстав. Є три речі, які формують курс будь-якої грошової одиниці, в тому числі гривні, і це не пора року, не напрямок вітру чи ще якісь обставини. Перша - це зовнішньоторгівельний баланс, який у нас позитивний. За підсумками першого півріччя цього року, експорт більший за імпорт на більше ніж мільярд доларів.

Другий - це платіжний баланс, який, крім торгівлі, враховує ще й прямі фінансові потоки - притік й відтік валюти. Він також у нас позитивний - майже мільярд доларів.

І третій фактор, який формує курс, це державний борг. Оскільки ми завдяки наших західним партнерам минулого року отримали реструктуризацію зі списанням 20% боргу, то держборг також не тисне на курс гривні.

Всі три фактори, які формують курс, у нас позитивні, при чому вже рік. Тобто у нас як мінімум рік немає жодних причин для девальвації гривні. Більше того - навіть є можливість для її зміцнення. Особливо влітку, коли працює ще й додатковий фактор, четвертий, на користь гривні, а саме сезон відпусток. Оскільки через різке падіння доходів переважна більшість українців відпочиває не за кордоном, а в Україні. А для відпочинку в Україні потрібні гривні, тому люди здавали і здають свої заощадження, як правило, валютні, щоб провести відпустку.

Тож нинішня девальвація повністю спланована урядом разом з НБУ, підтвердженням чого є те, що майже два місяці тому новий уряд подав бюджетну резолюцію на 2017 рік, в якій заклав прогноз курсу 27,2 грн/дол. Хоча у той час курс на ринку був 24,6 грн/дол. Тож це запланована девальвація, яку вони кілька тижнів тому почали здійснювати.

Інше питання, коли вони хочуть досягнути свого прогнозного курсу у 27,2 грн - чи до кінця цього року, чи на початок наступного - це ми прогнозувати не можемо.

Ольга Скичко

Повʼязані теми:

Наступна публікація