Гаазький суд скасував компенсацію ЮКОСу в $ 50 млрд

Гаазький суд скасував компенсацію ЮКОСу в $ 50 млрд

Фото: Getty Images

Суд погодився з доводами Росії і зобов'язав позивачів відшкодувати весь збиток у сумі €50,4 тис.

Окружний суд Гааги скасував рішення про виплату Росією історичної компенсації в розмірі $ 50 млрд екс-акціонерам ЮКОСа.

Як повідомляє Інтерфакс, Гаазький суд погодився з доводами Росії, визнавши, що у третейського суду не було юрисдикції для розгляду спору в рамках Договору до Енергетичної хартії, який Росія підписала, але не ратифікувала. Таким чином, кожен з позивачів (Hulley, Yukos і Veteran) зобов'язаний відшкодувати Росії судові витрати на €16,8 тис. (в сумі — €50,4 тис.).

"Наша скарга на рішення арбітражу в Гаазі про виплату $ 50 млрд повністю задоволена", - сказав глава Міжнародного центру правового захисту Андрій Кондаков.

За його словами, апеляційний суд встановив, що в компетенцію арбітражу не входило розгляд позовів подібного роду.

Як повідомлялося раніше, Окружний суд Гааги розглянув скаргу Росії на рішення Третейського суду про виплати екс-акціонерам ЮКОСа $ 50 млрд доларів як компенсації і призначив датою оприлюднення рішення 20 квітня.

Нагадаємо, в липні 2014 року Третейський суд в Гаазі задовольнив позов колишніх акціонерів НК "ЮКОС" і зобов'язав Росію виплатити їм млрд як компенсацію за експропріацію компанії. У тому ж місяці Європейський суд з прав людини зобов'язав Росію виплатити тим же позивачам компенсацію в 1,86 млрд євро, а також 300 тис. євро в якості відшкодування судових витрат.

Повʼязані теми:

Наступна публікація