"Гаряча" комунальна афера. Чи справді накладатимуть штрафи та відбиратимуть квартири через субсидії

"Гаряча" комунальна афера. Чи справді накладатимуть штрафи та відбиратимуть квартири через субсидії

Абонентам без газових лічильників доведеться платити більше / Фото: УНІАН

В Україні підвищили норму споживання газу для абонентів без газових лічильників.

Штрафи в десятки тисяч гривень, відібрані квартири та повернення субсидій – отакі жахачки одна за одною спливали в стрічках новин. Проте реальних жертв ТСН.Тиждень так і не знайшов. Виявилося, що за всім цим ще й криється справжня комунальна афера, яка пройшла непоміченою за всім цим галасом.

Інтернетом ширяться історії про жительку Луцька, яка ніби має повернути державі 33 тисячі гривень, жительку Тернополя, яка начебто повинна віддати дві з половиною тисячі гривень. Мовляв, це штрафи за субсидії. А ще пишуть про відібрані квартири, про двократний розмір повернених державних грошей – ні прізвищ, ані джерел. Паніка сягає навіть відділів соціального захисту – люди бояться оформлювати субсидії. Хоча насправді жодної згадки про штрафи, а надто про повернення субсидій у подвійному розмірі в законах не існує.

"Шансів повернути ці гроші в держави жодних", – переконує експерт із енергетики Олександр Харченко.

Справді, коли кампанія з надання субсидій тільки починалася, у Мінсоцполітики передбачили і штрафи за кривосвідчення. Та дуже скоро їх скасували. Єдине, що лишилося, – можливість стягнути субсидію назад. Перевіряють, чи правдиві свідчення від отримувачів субсидій там же, у Мінсоцполітики.

"Повернення можуть бути. Але лише в тій сумі, яку ви неправомірно отримали", – пояснює директор департаменту Мінсоцполітики Віталій Музиченко.

Зі штрафами з'ясували – їх немає. Однак, неприємності атакують із боку та навіть із тилу. Перша несподіванка – це Міністерство фінансів. Там налякані неймовірною кількістю отримувачів субсидій. Зараз таких – 5 мільйонів сімей, це третина населення України, 18 мільярдів гривень і таких обсягів соцдопомоги немає більше ніде в Європі. Тому в Мінфіні розпочали власні перевірки. Із січня на запит звідти банки повинні розкривати банківську таємницю про всі рахунки, кредити, депозити та операції щодо конкретної людини та членів її сім'ї. Таким чином, субсидію не отримують ті родини, в яких є депозит більше 50 тисяч гривень, або є інші приховані доходи.

Як може змінитися система надання субсидій в Україні

Як може змінитися система надання субсидій в Україні

Міністру фінансів Наталії Яресько на стіл лягла доповідна записка. У ній субсидії називають "необґрунтованими витратами державного бюджету": "Для визначення розміру субсидії застосовуються нормативи, вищі більш ніж у два рази, ніж нормативи за відсутності засобів обліку".

Тут мається на увазі передусім норма оплати газу. Останні роки для приготування їжі норма газу була 6 кубометрів на людину. Та минулого року Кабмін знизив її до трьох.

"За разрахунками Світового банку, реальне споживання газу лежить між 2,5 і 3,3 кубометра", – говорить експерт із енергетики Олександр Харченко.

І хоча норма наблизилася до дійсності, але тільки для тих людей, які не отримують субсидію. Для отримувачів субсидії вона лишилася на рівні 6 кубометрів на людину.

"Взяли наші гроші. За завищеними тарифами. Перекачали їх у НАК "Нафтогаз", щоб десь там поділити", – не добирає слів екс-міністр житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко.

Таку кількість субсидій він пояснює бізнес-інтересами теплових та газових компаній, яким вигідні завищені нормативи та відсутність лічильників.

 "На цей рік заклали 35 мільярдів. А потім кажуть – на утеплення, на те, щоб лічильники ставити в "хрущовки". Якщо частина цих грошей – на термоенергомодернізацію, то не потрібно було б стільки на субсидії", – переконаний Кучеренко.

Дивно, але минулого тижня навіть і цю саму, реальну норму споживання газу в 3 кубометри, Кабмін несподівано підвищив до 4,4. А отже – під загрозою переплати зараз опинилися всі люди, які платять за газ без субсидій.

І тут переходимо до другої неприємності, що зайшла з тилу. В офісній будівлі в центрі Києва влітку минулого року зареєструвалася така собі Асоціація газового ринку України. Вона одразу заходилася судитися із Кабміном, керуючись, мовляв, справедливістю та інтересами звичайних споживачів побутового газу. Формально ця Асоціація долучилася до судового процесу, який нібито розпочали двоє простих громадян України.

"Це дві людини, які вважали, що норма, яка встановлена, не є справедливою", – зазначив голова Асоціації газового ринку України Олексій Некрасов.

Хто ці двоє і чого їх так обурила норма в 3 кубометри на приготування їжі? Хоча люди з газовими лічильниками знають, щоби вибрати цю норму, газ потрібно палити ледве не цілодобово. Та головне – навіщо вони захотіли, щоб люди платили більше? Про це вперто мовчать і в "асоціації". Не можуть назвати навіть їхні імена та адреси, та й у суді їх ніхто ніколи не бачив. Їхні інтереси представляв юрист.

Від імені цих загадкових громадян у суді асоціація відстоювала лише одне – повернути газову норму в 6 кубометрів на людину. Справу пройшли за два місяці – від звичайного до вищого суду.

Наприкінці січня Вищий адмінсуд визнав постанову Кабміну про норму в 3 кубометри недійсною, і наказав повернути її до попередніх шести. Тепер, після рішення Вищого адмінсуду, всім без винятку людям, що сплачували без субсидії, мають зробити перерахунок за півроку. У середньому доплата може становити 500 грн. Менш за все, це вигідно простим людям, про яких так печеться ця асоціація.

В асоціації і не приховують, що об'єднують газорозподільчі підприємства. І тепер, після суду, попиваючи каву, насміхаються над Кабміном.

"Ми об'єднуємо кілька газорозподільчих компаній. Це "Одесагаз", "Херсонгаз", "Кременчукгаз", "Полтавагаз", – говорить голова Асоціації газового ринку України Олексій Некрасов.

Таким чином норму в 4,4 кубометра називають поступкою газовикам. Однак, нею вони також не задоволені. За якою саме нормою українцям проведуть перерахунок, має вирішити ще один суд у березні. Можливо, цього разу Кабмін збереться і не програє?

Більше подробиць дивіться в сюжеті Галини Сергеєвої.

Які структури з’являться замість українських ЖЕКів

Які структури з’являться замість українських ЖЕКів

Повʼязані теми:

Наступна публікація