Гонтарева розповіла, як Нацбанк проводитиме лібералізацію валютного ринку

Гонтарева розповіла, як Нацбанк проводитиме лібералізацію валютного ринку

Фото: УНІАН

Глава НБУ наголосила, що  процес лібералізації розпочнеться з рахунку поточних операцій і припливу прямих іноземних інвестицій.

Національний банк України розпочне лібералізацію валютного ринку з рахунку поточних операцій платіжного балансу і припливу прямих іноземних інвестицій. Про це заявила голова НБУ Валерія Гонтарева.

"Ми хочемо розпочати процес лібералізації з рахунку поточних операцій і припливу прямих іноземних інвестицій. План пом'якшення адміністративних обмежень, запроваджених у 2014-2015 роках, що був розроблений раніше з Міжнародним валютним фондом, тепер буде інтегровано в більш широкомасштабну дорожню карту", - сказала Гонтарева.

Як повідомляє УНІАН, водночас вона зазначила, що виконання кожного етапу лібералізації валютного ринку здійснюватиметься на певних умовах, у тому числі за макроекономічної стабільності.

Серед чинників вона також назвала фіскальну консолідацію, вдосконалення і динамічний розвиток банківської системи, нагромадження достатніх золотовалютних резервів, проведення реформ, у тому числі судової, та посилення захисту інвесторів.

Нагадаємо, раніше Нацбанк продовжив поступову лібералізацію тимчасових антикризових обмежень на валютному ринку, запроваджених у 2014-2015 роки, у тому числі з 11 травня звільнив від обов'язкового продажу валюти, що надходить для здійснення іноземних інвестицій в Україну.

Також регулятор скоротив на 1 день термін бронювання уповноваженими банками гривневих коштів для купівлі валюти за дорученням клієнтів, і тепер купівля валюти буде можлива на третій операційний день (режим "Т+2").

Нині на ринку продовжує діяти ще низка обмежень для громадян і бізнесу: зокрема, ліміт видачі гривневої готівки через касу та банкомати в 500 тис. грн у гривні та в еквіваленті 50 тис. грн у валюті на одного клієнта на добу; ліміт купівлі готівкової валюти фізособами до еквівалента 6 тис. грн на день.

Також діє обов'язковий продаж 75% валютної виручки і 90-денний контроль розрахунків за зовнішньоекономічними контрактами; заборона дострокового погашення кредитів резидентами нерезидентам; заборона повернення інвестицій та перерахування дивідендів іноземним інвесторам; зобов'язання банків погоджувати з НБУ заявки на купівлю валюти більше за еквівалент 50 тис. доларів США.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Підпал будинку Гонтаревої
Наступна публікація