Гонтарева спрогнозувала, коли Україна отримає 1,7 мільярда доларів кредиту від МВФ

Гонтарева спрогнозувала, коли Україна отримає 1,7 мільярда доларів кредиту від МВФ

Наприкінці лютого Україна може отримати від МВФ 1,7 мільярда доларів кредиту / Фото: Reuters

Уряд має підписати оновлений текст Меморандуму про співпрацю з фондом протягом тижня.

Протягом тижня уряд України повинен підписати оновлений Меморандум про співпрацю з Міжнародним валютним фондом, а через три-чотири тижні Київ зможе отримати черговий транш кредиту в 1,7 млрд доларів США.

Про це сьогодні, 1 лютого, під час прес-конференції сказала голова Нацбанку Валерія Гонтарева, пише УНІАН.

"Треба для початку надіслати підписаний меморандум. У нас все готове, зараз технічно всякі деталі місія погоджує з міністерствами. Я думаю, що цього тижня ми його відправимо. І борд (засідання Ради директорів МВФ) прийме рішення", – розповіла Гонтарева.

Нагадаємо, 1 березня 2015 року МВФ схвалив програму кредитування економіки України з використанням механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facility – EFF) загальним обсягом 17,5 млрд доларів строком на чотири роки. Перший транш за новою програмою в обсязі 5 млрд доларів Україна отримала торік 13 березня, другий на 1,7 млрд доларів – 4 серпня 2015 року.

До кінця 2015-го – на початку 2016-го мали отримати третій та четвертий транші по 1,7 млрд доларів кожен. Проте процес переговорів восени призупинили через проведення місцевих виборів в Україні, а також дискусій всередині країни щодо податкової реформи та проекту держбюджету на 2016 рік. У листопаді переговори поновили. Нині сторони узгоджують оновлений Меморандум на основі держбюджету-2016, який МВФ після аналізу цифр погодив. Сторони обговорюють широкий спектр питань, який включає різні аспекти монетарної, банківської, антикорупційної політики, пенсійної реформи та приватизації.

Нині йдеться про погодження виділення лише третього траншу. Позитивне рішення дозволить "розблокувати" кредити від інших міжнародних донорів на 2,3 млрд доларів, із яких 1 млрд доларів – у вигляді гарантій від уряду США, а також кредитні транші від Європейського Союзу та Світового банку.

Загалом, у 2016 році Україна сподівається залучити до 10 млрд доларів кредитів.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Підпал будинку Гонтаревої
Наступна публікація