Гонтарева заявила про відновлення роботи двох банків-"зомбі"

Гонтарева заявила про відновлення роботи двох банків-"зомбі"

Фото: Reuters

Фінустанови через суди скасували рішення НБУ про визнання неплатоспроможними.

Суди поновили діяльність банків "Союз" та "Велес", які раніше Нацбанк визнав неплатоспроможними через незаконну діяльність.

Про це сьогодні, 24 листопада, під час засідання Ради Нацбанку повідомила голова НБУ Валерія Гонтарева. Вона нарікала на корумпованість судової системи в Україні.

"Просуванню реформи банківського сектору та відновленню економіки заважає відсутність прогресу в інших реформах. У першу чергу – судової системи. Для нас не стало сюрпризом бажання власників неплатоспроможних банків за допомогою судів уникнути виконання своїх зобов'язань перед НБУ та вкладниками. Але цього року суди змогли нас по-справжньому неприємно здивувати, прийнявши безпрецедентні рішення. Це можна назвати "зомбі повертаються". Два банки, які ми вивели з ринку за систематичне відмивання коштів, – банк "Союз" і банк "Велес", – нещодавно через суди відновили свою діяльність. Показово, що у випадку останнього рішення приймалося за позовом його власника, спонсора партії "Батьківщина" – Костянтина Бондарева", – ішлося у виступі Гонтаревої.

Керівник регулятора уточнила, що НБУ торік перешкодив "Велесу" вивести за кордон майже півмільярда доларів США за фіктивними документами.

"Такі ситуації ще раз доводять, що поставити економіку на шлях стійкого зростання неможливо без ґрунтовної реформи правоохоронних органів та створення справедливої, незаангажованої судової системи. Ми сподіваємося, що Рада НБУ поділяє наше занепокоєння цими викликами на майбутнє і допоможе нам здолати їх разом", – зазначила Гонтарева.

Вона також розповіла, як НБУ переходив до нового режиму грошово-кредитної політики – інфляційного таргетування – та його перші плоди.

"У відповідь на зміну облікової ставки вже реагують і короткострокові міжбанківські ставки, і процентні ставки за ОВДП та за кредитами і депозитами банків. Усе це посилює спроможність монетарної політики НБУ впливати на інфляційні процеси", – запевнила вона.

Нацбанк поступово пом'якшує монетарну політику та послаблює адміністративні обмеження, щоб не зашкодити хиткій макроекономічній стабільності.

Головними викликами неекономічного характеру перед НБУ Гонтарева назвала шалений політичний популізм. Також нарікала на структурні реформи, що необхідні для забезпечення стійкості економіки і які проводяться все повільніше і повільніше. Крім того, Україна може залишитися без кредитів МВФ та інших міжнародних кредиторів, якщо не проводитиме реформи, в тому числі фінансові, та не буде боротися з корупцією.

Повний текст виступу голови Нацбанку Валерії Гонтаревої на засіданні Ради НБУ 24 листопада 2016 року:

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Підпал будинку Гонтаревої
Наступна публікація