ГПУ перевірить нардепів з готівкою "під матрацом" та занадто щедрих дарувальників

ГПУ перевірить нардепів з готівкою "під матрацом" та занадто щедрих дарувальників

Фото: УНІАН

Луценко заявив, що дані е-декларацій підпадуть під ретельний аналіз.

Близько половини депутатів Верховної Ради задекларували більше 100 тисяч доларів готівкових коштів, і це перевірятиме Генеральна прокуратура України. Про це повідомив генпрокурор Юрій Луценко.

Очільник ГПУ заявив, що перевірять, чи сплатили з цих статків податки.

"Ми будемо аналізувати декларації половини нардепів України, які задекларували понад 100 тисяч доларів готівкою. Цей аналіз складатиметься зі звернення до Державної фіскальної служби з вимогою надати інформацію про сплачення чи несплачення податків. Відповідно народні обранці можуть підпасти, або не підпасти під ст 212 КК – ухиляння від податків", – повідомив Луценко.

Якщо буде виявлено несплату податків зі вказаних статків, то нардепам загрожує від 2 до 15 років ув'язнення – строк залежить від суми коштів. Подальше розслідування, каже Луценко, може вивести на злочин, передбачений ст 209 КК – відмивання коштів, отриманих злочинним шляхом. Ця стаття підпадає під спільну підслідність ГПУ та НАБУ.

Не тільки готівку перевірятиме Генпрокуратура. Проаналізують й банківські вклади, які перевищують 150 тис. грн, а такі вклади має більшість нардепів. ГПУ підготує подання до Держслужби з фінансового моніторингу, аби перевірили законність отримання коштів на рахунках.

Під увагу ГПУ підпадуть й подарунки вартістю більше 10 тисяч доларів. Як зауважив Луценко, для самих нардепів цей пункт не несе великих наслідків, однак дає змогу перевірити дарувальників – про те, чи могли вони щедро обдаровувати народних обранців, перевірятиме ДФС за поданням ГПУ.

Не оминуть увагою рахунки за кордоном, які вказали багато декларантів. Зокрема, як наголосив Луценко, це стосується одного з міністрів. ДФС перевірить, чи сплачуються податки з цих рахунків.

Також перевірятимуть закордонну нерухомість чиновників та політиків й корпоративні права, а саме, чи держслужбовці вийшли з керівних органів компаній перед тим, як піти на державну службу. Як повідомив Луценко, не всі декларанти виконали вимоги законів щодо заборони суміщення. Ці два пункти перевірятиме НАЗК.

Зазначимо, що НАЗК готує план перевірки декларантів – до чиновників приходитимуть в гості та перевірятимуть, чи є в наявності задеклароване майно. Перевірку декларацій анонсувало й Національне антикорупційне бюро – в першу чергу під перевірку підпадатимуть нардепи, судді та прокурори.

Задекларовані деякими чиновниками готівкові кошти чимало важать, наприклад вага готівки одного з нардепів більше ніж вдвічі перевищує вагу боксера-важковаговика. Вагомі деталі дізнавайтесь у нашому тесті: Що важить більше: готівка Кернеса чи півтисячі Iphone7?

Фото: ТСН.ua

Повʼязані теми:

Наступна публікація