Гривні друкуватимуть на папері із вмістом українського льону

Першу партію паперу вже виготовили.

Невдовзі гривні почнуть друкувати на папері, до вмісту якого додали український льон. Першу експериментальну партію банкнотного паперу вже виготовили на фабриці в місті Малин на Житомирщині.

Про це повідомляє прес-служба Нацбанку.

"Українські фахівці вже давно стали замислюватися над доцільністю використання в композиції паперу, крім бавовни, також інших рослинних натуральних волокон, наприклад, льону. За решти рівних умов вартість вітчизняної лляної сировини помітно нижча від імпортованого бавовняного волокна, яке є дефіцитним товаром. Використовуючи льон, ми зможемо знизити витрати, пов'язані із забезпеченням економіки країни необхідною кількістю банкнот гривні, підтримати національного товаровиробника цієї сільськогосподарської культури та створити додаткові робочі місця", – сказав заступник голови НБУ Яків Смолій.

Завдяки своїм природним властивостям волокна льону значно перевищують за механічною міцністю волокна бавовни, забезпечуючи кращу зносостійкість паперу.

"Нові якості банкнотного паперу дадуть змогу зміцнити та захистити нашу національну валюту, яка у цьому році святкуватиме своє 20-річчя, та стануть гідним і вагомим етапом у її історичному розвитку," – наголосив Смолій.

На Фабриці банкнотного паперу НБУ / Фото: Національний банк України

Нагадаємо, на початку квітня в обіг надійде оновлена 500-гривнева купюра.

Повʼязані теми:

Наступна публікація