Гонтарева назвала нову причину обвалу гривні

Гонтарева назвала нову причину обвалу гривні

Гонтарева відмовилася озвучувати прогноз курсу долара / Фото: Національний банк України

Голова НБУ відмовилася прогнозувати курс долара.

Нинішнє падіння гривні на валютному ринку голова Нацбанку Валерія Гонтарева пояснює сезонними чинниками, до яких ще додалася політична криза у верхівці влади.

Про це Гонтарева заявила під час сьогоднішнього виступу у Верховній Раді.

"Сезонні чинники, які тиснули на курс гривні, залишилися позаду. Правда, з'явився новий – політична нестабільність. Крім того, необхідно розуміти, що ризики фундаментального характеру, які можуть вплинути на курс, знаходяться поза межами впливу Національного банку. І більш глибоке падіння цін на сировину, і більш сильна девальвація валют країн-партнерів можуть призвести до ширшого дефіциту платіжного балансу, ніж ми прогнозуємо. Відповідно, це може відобразитися на курсі гривні, тому що курс гривні – це дзеркало нашого платіжного балансу", – сказала голова НБУ.

Гонтарева також повідомила, що регулятор сьогодні проводить валютний аукціон з продажу 50 млн доларів, аби стабілізувати ринок та падіння гривні через політичні скандали. Із початку року НБУ вже  продав понад 161 млн доларів на аукціонах.

Водночас Гонтарева відмовилася відповідати на запитання, яким буде курс долара в 2016 році, пояснюючи це тим, що Нацбанк не зобов'язаний робити такі прогнози, а лише – щодо макроекономічних показників. Зокрема, озвучила прогноз інфляції на цей рік на рівні 12%.

Детальніше про прогноз НБУ для економіки України на 2016-2017 роки читайте на ТСН.ua за цим посиланням.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Підпал будинку Гонтаревої
Наступна публікація