Гройсман про "чесний бюджет": де візьмуть гроші, кому підвищать зарплати і дадуть безкоштовні ліки

Гройсман про "чесний бюджет": де візьмуть гроші, кому підвищать зарплати і дадуть безкоштовні ліки

Фото: УНІАН

В уряді прогнозують 3-відсоткове економічне зростання у 2017 році.

Цього тижня Кабмін ухвалив проект закону про держбюджет України на 2017 рік та віддав його на розгляд парламенту. Головний кошторис планують збільшити на 16,9%.

Економіка країни повинна зрости на 3%. Уряд також передбачає зростання соцстандартів на 10,1% – на 1 грудня 2017-го мінімальна зарплата та прожитковий мінімум становитимуть 1762 грн, порівняно з 1600 грн на 1 грудня 2016-го. Пріоритети – сфери національної оборони і безпеки, реконструкції та будівництва доріг, збереження децентралізації, запровадження масштабної енергоефективності, підтримка аграрного сектору та освіти.

Що буде далі із зарплатами, субсидіями і державною кишенею загалом, у прямому ефірі програми ТСН.Тиждень розповів прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

– У проекті держбюджету очікуєте більше надходжень. Назвіть зараз п'ять основних особливостей, чим він кращий, ніж ті, що подавалися раніше?

– Кожен бюджет має свої відмінності. Я хотів би говорити про те, що за чотири-п'ять місяців роботи нового уряду було достатньо часу для того, щоб зрозуміти ситуацію, яка в нас є сьогодні, і що ми маємо зробити в майбутньому. Насправді, ми внесли (до парламенту) бюджет чесний і він розрахований на 3-відсоткове зростання ВВП. Це говорить про те, що він є збалансованим. Я розумію, що популісти і критикани зараз будуть говорити про те, що він поганий, ніякий і так далі. Але там є дуже чіткий пріоритет – економічне зростання. Я все буду робити для того, щоб ми більше створювали робочих місць, щоб у нас була розвинута економіка і через це ми могли підвищувати соціальні стандарти, давати людям нормальну заробітну плату, яку вони заробили, і це є в принципі ідеологія цього бюджету.

Ми забезпечимо фінансування оборонки, так як це необхідно. Країна сьогодні воює і ми маємо отримати забезпечене сильне військо. І тут питання фінансування виходить на перші позиції.

Ми забезпечимо масштабне будівництво доріг, тому що українці сьогодні побачили, що за три-чотири-п'ять місяців вдалося достатньо серйозно розпочати роботи дорожнього господарства. По різних областях, треба відверто говорити, – по-різному. У західних областях і центрі працюють найкраще. Наприклад, Миколаївська область сьогодні є аутсайдером, бо вони не використовують ті ресурси, які могли би використовувати. Але ми розблокували і почали процес будівництва доріг. У наступному році будемо це пришвидшувати. Розуміємо, що це – робота, податки, економіка.

Питання освіти – один із надважливих наших пріоритетів. Пропонуємо в наступному році збільшити заробітну плату більше, ніж на 1400 гривень для українського вчителя. Настав час, коли маємо давати можливості через пріоритети. Відновлювати, в тому числі, надважливу систему – систему освіти.

Ми передбачаємо 20-відсоткове збільшення оплати праці для медиків. Але що ми беремо у фокус сьогодні? Закумулюємо достатній ресурс для того, щоб у 2017 році забезпечити українців безкоштовними ліками. Мова йде про те, що в нас є 18 програм, які недофінансовувались хронічно – це інсуліни, гіпертонія та багато інших. Ми закладаємо зараз ресурс 5,9 мільярда гривень плюс кошти глобального фонду, які дозволять нам залучити міжнародні кошти і через публічні закупівлі, а публічні закупівлі дають економію, дати можливість людям отримувати якісні ліки і в принципі їх отримувати в повному обсязі.

І ще є ряд новацій, які є абсолютно орієнтовані на розвиток. Хочу розчарувати всіх панікерів, які говорять, що все пропало. Можу сказати абсолютно чітко, що я бачу, яким чином буде розвиватися країна, я бачу стабілізацію, я бачу розвиток. Я глибоко вірю в те, що з кожним роком, з кожним місяцем ситуація в Україну буде кращою, і люди будуть це відчувати.

– Звідки з'являться гроші? Будете збільшувати податки та акцизи? Звідки надходження?

– Ні в якому разі. Податки збільшувати не можливо. Тиснути на бізнес абсолютно є неприпустимим. Тому уряд повністю відмітає позицію щодо збільшення податків на бізнес.

– Де знайдете гроші?

– За рахунок економічного зростання. Ми сьогодні прогнозуємо, що в наступному році таке економічне зростання буде на рівні 3%. Ми бачимо, що МВФ навіть зробив розрахунок і сьогодні є прогноз на 2,5% (зростання ВВП України у 2017-му). Урядовий – 3%. Вважаємо, що це абсолютно реально. Це інвестиційна політика, це інвестиції як держави в різні сфери. От ми будемо підтримувати, наприклад, аграріїв. Я би хотів, щоб в Україні постало справжнє невелике фермерство. Але їм треба дати поштовх, дати можливість. Бо великі холдинги можуть самі за себе подбати. Тому наше завдання – дати можливість стимулів на вироблення продукції. Через ці стимули ми можемо розблокувати систему українського вітчизняного машинобудування.

Нещодавно збирав (на зустріч) металургів. У металургів є комплекс проблем. Вони можуть зростати, можуть більше експортувати, можуть більше платити в бюджет, але в них є обмеження державні. Тому наше завдання, в жовтні це рішення буде прийняте, зробити конкурентні умови, щоб вони збільшували обсяг виробництва своєї продукції.

Отакі конкретні секторальні речі дадуть можливість до зростання. Нам потрібно провести ефективну приватизацію і я вірю, що це можливо зробити для того, щоб ліквідувати ще один корупційний чинник, на якому завжди паразитувала влада. А з іншого боку в ці проекти залучити достатньо інвестицій. Знову ж таки – це буде створення додаткових робочих місць.

Тим часом економісти оцінили очікування Кабміну від держбюджету на 2017 рік.

Володимир Гройсман розповів про випадки зникнення субсидій та плани на держбюджет на 2017 рік

Володимир Гройсман розповів про випадки зникнення субсидій та плани на держбюджет на 2017 рік

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація