Бізнес-імперія Фірташа потрапила до "офшорних списків"

Бізнес-імперія Фірташа потрапила до "офшорних списків"

Фото: Reuters

Видання нагадало про можливий зв'язок Фірташа з одіозним Семеном Могилевичем.

Український олігарх Дмитро Фірташ став фігурантом списку високопоставлених осіб, які користуються офшорами.

Як пише видання "Новая газета", йдеться про компанію із Британських Віргінських островів Commonwealth Trust Limited (CTL).

Ця фірма допомогла зареєструвати офшорні компанії, трасти і банківські рахунки десяткам тисячам людей. При цьому фінансові регулятори островів виявили, що з 2003 до 2008 року CTL постійно порушувала закони щодо відмивання грошей. Зокрема, компанія не перевіряла документи і бекграунд своїх клієнтів.

Серед клієнтів CTL є Дмитро Фірташ. За допомогою офшорної фірми мільярдер заснував компанію Group DF Limited в 2006 році. Це сталося через кілька місяців після того, як він зізнався, що володів часткою в RosUkrEnergo, яка поставляла газ "Газпрому" до України. Group DF Limited стала холдинговою компанією для Фірташа в енергетиці, хімічній промисловості та нерухомості.

Також видання додає, що ЗМІ неодноразово задавалися питаннями про зв'язки Дмитра Фірташа з Семеном Могилевичем, який входить до списків найбільш розшукуваних ФБР злочинців. У витоках Держдепартаменту США, опублікованих WikiLeaks, сказано, що український олігарх зізнався одному високопоставленому американському дипломату, що йому "доводилося, і він отримував дозвіл від Могилевича, коли реєстрував різні бізнеси, але заперечував близькі стосунки з ним".

При цьому Томас Ворд, один із засновників CTL, стверджує, що процедури перевірки клієнтів в CTL не відходили від стандартів, прийнятих у цій галузі на Британських Віргінських островах. Але яку б кількість перевірок не проводила CTL, це не могло убезпечити фірму від "нечесних клієнтів або від тих, хто навіть після всіх перевірок "здавався надійним", а потім "виявився нечесним".

Офіси CTL розташовані на гряді коралових і вулканічних островів. Населення Британських Віргінських островів налічує 28 тис. осіб, але на островах при цьому діє 500 тис. активних офшорних компаній. Це – близько 40% всіх офшорів, зареєстрованих у світі, за даними Світового банку на 2011 рік. Влада Британських Віргінських островів майже не вимагає даних про власників, зареєстрованих на їхній території компаній. Замість цього вона покладається на CTL та інших "реєстраторів" фірм.

CTL була зареєстрована в 1994 році та почала швидко розвиватися, заснувавши філії на Багамах, у Белізі та інших країнах.

Повʼязані теми:

Наступна публікація