Кабмін перевірить прозорість формули формування ціни на вугілля, через яку дорожчає комуналка

Кабмін перевірить прозорість формули формування ціни на вугілля, через яку дорожчає комуналка

Фото: sodahead.com

Нацкомісія заклала в тарифи формулу "Роттердам +".

Протягом тижня профільні міністерства та високопосадовці мають детально вивчити прозорість формули формування ціни на вугілля "Роттердам +", яка безпосередньо впливає на суттєве підвищення вартості комунальних послуг в Україні.

Відповідну вказівку від прем'єр-міністра Володимира Гройсмана отримали перший віце-прем'єр-міністр – міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів, профільний віце-прем'єр-міністр Володимир Кістіон, міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик та Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, яка власне і заклала цю формулу у формування нових тарифів.

"Нам треба розібратися, як формується ціна на вугілля, чому визначена формула "Роттердам +" і який вихід є з цієї ситуації. І зробити це потрібно терміново. Я вам даю тиждень на те, щоби ви внесли пропозиції, які розгляне і президент, і уряд для того, щоб врегулювати цю проблему", – заявив Гройсман на засіданні Кабміну в п'ятницю, 24 червня.

Учора глава уряду мав розмову з президентом України Петром Порошенком.

"Президент стурбований цим питанням теж", – зазначив Гройсман.

Прем'єр наголосив, що "у цій формулі формування ціни на вугілля є багато невідомих. І я вважаю, що позиція уряду має бути дуже чіткою з точки зору розібратися у цій формулі, зрозуміти, що там відбувається, і зробити усе для того, щоб ця формула була прозора та відповідала реальній ціні на вугілля в Україні, і відповідала формуванню реальної ціни на електричну енергію".

Зазначимо, що формула "Роттердам +" передбачає, ніби тепер українці купуватимуть електроенергію, вироблену із вугілля, купленого на українських шахтах, за ціною ніби купленого вугілля в порту міста Роттердам у Нідерландах із урахуванням ніби доставки потім в Україну кораблем і ніби ще одного перевантаження вже в українському порту. І всі ці фантастичні добавки стосуються продукції з українських шахт. Тобто, до введення цієї формули ціна вугілля залежно від якості коливалась від 1,1 тис. грн до 1,3 тис. грн. Тепер мінімальна ціна прив'язана до долара і на сьогодні становить майже 1,6 тис. грн. Це найвища ціна на вугілля у світі, кажуть експерти.

Повʼязані теми:

Наступна публікація