Кабмін відкоригував правила надання субсидій та обмежив автоматичний перерахунок

Кабмін відкоригував правила надання субсидій та обмежив автоматичний перерахунок

Фото: УНІАН

Безробіним приписуватимуть віртуальні доходи.

Кабмін доповнив та змінив правила щодо оформлення, нарахування, перепризначення та скасування субсидій на оплату житлово-комунальних послуг.

Відповідну постанову №635 від 8 вересня опублікували на урядовому порталі.

Якщо в оселі з'явилися нові зареєстровані мешканці

Відтепер українським сім'ям, в оселях яких приписалися нові жителі, скасовуватимуть автоматичний перерахунок субсидій та взагалі цю пільгу. Субсидії скасовуватимуть із наступного місяця після реєстрації нових мешканців. Аби отримувати цю пільгу й надалі, такі родини повинні будуть звернутися для оформлення повторно.

Якщо людина отримала компенсації з місця роботи

Під час заповнення декларації про доходи до неї відтепер не потрібно вписувати безоплатно отримані санаторно-курортні путівки, протезно-ортопедичні вироби, засоби реабілітації, а також суми, які виплачуються в порядку відшкодування шкоди, заподіяної працівникові за ушкодження його здоров'я, що пов'язане з виконанням ним трудових обов'язків.

Якщо дохід нижчий за прожитковий мінімум

Особам, які досягли 18-річного віку станом на 1 січня поточного року, офіційно мають нижчий за прожитковий мінімум дохід чи взагалі його не мають, навчаються на денній формі, автоматично в документах вписуватимуть, що вони мають щомісяця "віртуальний" дохід на рівні одного прожиткового мінімуму.

Якщо особа віком від 18 років не навчається на стаціонарі вишів, не отримує соціальних виплат та не працює, то її середньомісячний "віртуальний" дохід автоматично визначатимуть на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму. В уряді раніше пояснили, що такі особи живуть за якийсь рахунок та приховують ці кошти ("зарплати в конвертах") від сплати податків, а тому й призначатимуть віртуальні доходи. Це також має стимулювати людей офіційно працевлаштовуватися й "світити" хоча б мінімальні зарплати – тоді розмір субсидії буде більшим. Водночас віртуальний дохід можуть скоротити до одного прожиткового мінімуму, якщо буде відповідне рішення за наслідками ревізій виконавчих органів місцевих рад або відповідних комісій про скрутне матеріальне становище претендентів на субсидії.

Якщо особа має офіційний дохід, менший за прожитковий мінімум, та отримувала протягом поточного року соціальні виплати й допомоги від держави, то в її доході враховують фактично отримані суми, а не віртуальні один-два прожиткові мінімуми. Така норма, зокрема, стосується українців, які отримували пенсії, стипендії, допомогу при народженні (усиновленні) дитини, допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку, допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, допомогу по догляду за інвалідом I та II групи внаслідок психічного розладу, допомогу особам, які не мають права на пенсію та інвалідам, допомогу по безробіттю або будь-які доходи, отримані особою, яка не досягла 18-річного віку.

Якщо людина перебуває на строковій службі в армії

Якщо особа перебувала на строковій службі в армії, то в декларацію не потрібно вписувати її фактичний дохід. У документі всім військових-строковикам слід зазначати суму, що еквівалентна 50% від розміру прожиткового мінімуму.

Якщо за субсидією звертається пенсіонер, який не працює

Зміни стосуються і пенсіонерів, що не працюють, які не мають інших, ніж пенсія, доходів та звертаються за субсидіями. Якщо раніше їхній середньомісячний сукупний дохід вираховували за останній рік, то тепер для цього показника слугуватиме розмір пенсії за попередній місяць.

Усі документи можна буде подавати в електронному вигляді

Уряд передбачив, що для оформлення субсидії заяву та декларацію можна буде подавати в електронному вигляді – з використанням електронного підпису із застосуванням електронної системи ідентифікації, що використовує базу клієнтських даних банків.

Зазначимо, що законопроект про нюанси застосування в Україні системи електронної ідентифікації особи нині розглядає Верховна Рада – документ уже ухвалили в першому читанні.

Нагадаємо, що раніше уряд постановив, що під час подання декларації для оформлення субсидії туди не потрібно вписувати вартість реабілітаційних послуг. Водночас доходи від здачі земельного паю в оренду відтепер потрібно вписувати в документ обов'язково.

Володимир Гройсман розповів про випадки зникнення субсидій та плани на держбюджет на 2017 рік

Володимир Гройсман розповів про випадки зникнення субсидій та плани на держбюджет на 2017 рік

Повʼязані теми:

Наступна публікація