Кабмін забрав "Укрзалізницю" у Мінінфраструктури – ЗМІ

Кабмін забрав "Укрзалізницю" у Мінінфраструктури – ЗМІ

Фото: УНІАН

"За" проголосували всі члени уряду.

Міністерство інфраструктури України позбавили права управляти "Укрзалізницею".

Відповідні зміни у статут компанії вніс Кабінет міністрів на позачерговому засідання у середу, повідомляє "Економічна правда" з посиланням на кількох членів уряду.

Співрозмовники видання розповіли, що пропозицію про зміну статуту "Укрзалізниці" виніс міністр економічного розвитку - віце-прем'єр Степан Кубів. Декілька джерел повідомили, що постанова вносилася Кубівим на прохання прем'єр-міністра Володимира Гройсмана і без погодження із міністром інфраструктури Володимиром Омеляном.

За інформацією видання, яке має нову редакцію статуту, у старій редакції документу міністр інфраструктури вносив членів правління "Укрзалізниці" та наглядової ради компанії. Відтепер їх буде вносити Кабмін.

Також з нової редакції статуту у Мінінфраструктури відбирається можливість підписувати договори з головами наглядової ради та контракт з головою правління УЗ.

Також міністерство Омеляна позбавляється права визначати напрямки діяльності УЗ, впливати на кількість акцій, затверджувати фінансовий план, річний звіт, чисельність персоналу.

Тепер рішення з цих питань оформляються відповідним актом уряду, проект якого розробляється та подається в установленому порядку Мінекономрозвитку (а не Мінінфраструктури).

Джерела в уряді розповідають, що "за" проголосували всі члени Кабміну.

Нагадаємо, державне підприємство "Укрзалізниця" завершило 2016 рік із прибутком у 303 млн грн. За 2016 рік "Укрзалізниця" отримала 78,9 млрд грн доходів. Витрати склали 78,6 млрд грн. Залишок грошових коштів на рахунках на кінець року становив 5,5 млрд грн.

Міністр інфраструктури Володимир Омелян неодноразово заявляв, що поки що не бачить цифр щодо ефективності діяльності нової команди "Укрзалізниці" на чолі з Войцехом Балчуном. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація