Кабміну не подобається, що Росія скорочує транзит газу через Україну

Кабміну не подобається, що Росія скорочує транзит газу через Україну

Україна стурбована падінням транзиту російського газу. / Фото: УНІАН

У Азарова вважають, що дії Росії "утискають національні інтереси України".

Кабміну не подобається, що падають темпи транзиту російського газу через Україну. Про це заявив віце-прем'єр міністр Юрій Бойко на брифінгу.

"У нас є контракт з транзиту російського газу, і ми його виконуємо в повному обсязі. Більше того, ми в цій частині не задоволені, оскільки обсяги транзиту через нашу країну падають і це є предметом для додаткових переговорів з нашими російськими колегами", - сказав Бойко.

Віце-прем'єр також зауважив, що заходи, до яких вдається Росія "в обхід нашої країни, ми розцінюємо як утиск наших національних інтересів і виступаємо проти цього".

За словами Бойка, у разі збереження формального підходу з російської сторони до такого ж підходу вдасться і Україна.

"Якщо буде формальний підхід з боку наших російських колег, то такий самий формальний підхід буде і з нашого боку. У нас жоден контракт не передбачає забезпечення додаткових обсягів газу або участі НАК "Нафтогаз України" у забезпеченні виконання контракту на поставку газу між "Газпромом" і європейськими компаніями в піковому режимі", - додав віце-прем'єр.

Раніше повідомлялося, що Україна заборгувала Росії за серпневий газ 882 мільйони доларів. Пізніше "Газпром" заявив, що може перевести Україну на 100% передоплату за газ з грудня. Російський прем'єр Дмитро Медведєв підтримав цю пропозицію.

У свою чергу, Україна погрожує Росії перекрити транзитну трубу в Європу і скоротити закупівлі газу до мінімуму. 5 листопада міністр енергетики і вугільної промисловості Едуард Ставицький повідомив, що Україна вже почала виплачувати борг.

Водночас Росія запустила будівництво газопроводу в обхід України.

У Азарова вважають, що дії Росії "утискають національні інтереси України"

У Азарова вважають, що дії Росії "утискають національні інтереси України"

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація