Кавуни дешевшають. Як вибрати достиглу та без нітратів ягоду

Кавуни дешевшають. Як вибрати достиглу та без нітратів ягоду

Фото: MedFond.com

Кілограм кавуна коштує 2-5 гривень.

Ціни на кавуни в Україні впали на 20%. Нині їхня вартість коливається від 2 до 5 грн за кілограм.

Однак ціна на якість ягоди ніяк не впливає. Щоб обрати стиглий соковитий кавун треба знати певні правила. Що це за правила та як вберегти себе від можливих отруєнь, ідеться в сюжеті програми "Сніданок з "1+1".

Варто звертати увагу, по-перше, на колір плями на кавуні. Якщо вона біла, то це свідчить, що кавун недостатньо зрілий. Якщо вона стає жовтішою – він уже достиг.

По-друге, хвостик кавуна має бути сухим. Зелений свідчить про незрілість ягоди.

Та найголовніше – як звучить кавун. Якщо поляскати по ягоді, то стигла має "дзвінкий" високий звук. Можна ще стиснути руками кавун – стиглий потріскуватиме, ніби буде пружинить. Глухий звук свідчить, що кавуну потрібно дозрівати.

Проте вміст нітратів під час купівлі кавуна визначити не можна. "Сніданок" провів експеримент – із чотирьох придбаних кавунів (усі продавці мали сертифікати відповідності) під час лабораторних досліджень у трьох ягодах рівень нітратів перевищував допустиму норму. В одному навіть удвічі. З'ївши таку ягоду, можна отримати тяжкість у шлунково-кишковому тракті, діарею та отруєння.

Безпечність кавуна можна перевірити в домашніх умовах. Треба розтерти м'якоть кавуна і занурити в склянку з водою. Чим червонішою стане вода – тим більша у ньому кількість нітратів.

Сезон кавунів у розпалі: як правильно обирати ягоду

Сезон кавунів у розпалі: як правильно обирати ягоду

Повʼязані теми:

Наступна публікація