Київські депутати наклали мораторій на підвищення тарифів за комуналку

Київські депутати наклали мораторій на підвищення тарифів за комуналку

Фото: Київрада

"За" проголосували 75 депутатів.

Депутати Київради проголосували за заборону підвищення тарифів за житлово-комунальні послуги у столиці.

За відповідний проект рішення, який внесли сьогодні, 7 липня, на засідання як невідкладний, проголосували 75 з 93 депутатів.

Зазначимо, автором проекту про встановлення мораторію на підвищення з 1 липня тарифів за комуналку для населення у Києві є екс-мер столиці, голова фракції "Єдність" Олександр Омельченко.

"У найдорожчій країні Європи – Німеччині – 12,5% від бюджету сім'ї йде на комунальні послуги. Це при тому, що щомісячна заробітна плата у 24 рази там вища у євро, ніж наша тут у гривні", - заявив він.

За словами Омельченка, після введення нових тарифів в Україні понад 20% з бюджету кожної родини витрачатиметься на оплату комуналки, навіть якщо буде застосовано субсидію, тому 9 млн родин стануть жебраками.

Також він зазначив, що вже зараз у судах Києва перебувають 17 тисяч справ, відкритих через несплату за тарифами, які були чинні до останнього підвищення.

"У положенні НКРЕКП нема права встановлювати тарифи, а тим більше встановлювати термін – з 1 липня. У них є в положенні тільки право давати тарифам та їхньому супроводженню оцінену характеристику собівартості, а не встановлювати їхню дату", - наголосив Омельченко.

Нагадаємо, в Україні продовжують зростати тарифи. Два чергових підвищення українці вже пережили – з 1 березня – на світло (тепер 57 коп. за кВт/год), з 1 квітня – на газ (тепер 6,879 грн/куб. м). А вже 1 липня у ціні зросли гаряча вода й опалення. Це пов'язано з встановленням єдиної ціни на газ для населення і підприємств теплокомуненерго на рівні 6,8 тис. грн за тисячу кубометрів.

Зазначимо, восени спостерігатиметься ріст вартості електроенергії. А підвищення ціни на електроенергію, своєю чергою, знову вдарить по цінах на воду.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація