Колись могутній банк Путіна опинився у скрутному становищі – Bloomberg

Колись могутній банк Путіна опинився у скрутному становищі – Bloomberg

Фото: Reuters

Проблеми почалися у фінустанови, яка фінансувала російську агресію в Україні.

У банку, який фінансував грандіозні амбіції Володимира Путіна, закінчуються гроші. Про це пише Євгенія Письменная у статті "Колись могутній банк Путіна опинився в скрутному становищі", опублікованій на сайті Bloomberg.com.

"Внешэкономбанк" фінансував такі мега-проекти, як Олімпійські ігри в Сочі і таємну допомогу посібникам в Україні. Тепер він продає активи за викидними цінами і сподівається на екстрену державну допомогу, щоб уникнути дефолту. Він практично припинив видачу нових кредитів і фінансування більшості існуючих проектів, повідомили двоє наближених до банку людей.

Муки ВЕБ – результат недавніх змін у системі Путіна, що постраждала внаслідок падіння цін на нафту і санкцій США і ЄС. ВЕБ – суміш жорсткого контролю держави і залежно від дешевого фінансування на ринку, він був відмітною особливістю в роки буму.

Тепер, коли ціна порятунку перевищила початкові оцінки в 1,3 трлн рублів (20 млрд доларів), високопоставлені чиновники розглядають можливість перетворення банку в тінь його колишніх масштабів, повідомляють джерела, залучені до обговорення. Президент Росії визнає, що немає ніякої альтернативи суттєвому скороченню, сказав один з них. Враховуючи делікатність питання, всі говорили на умовах анонімності.

"У середньостроковій перспективі ВЕБ зіткнеться з проблемами, створеними в минулому", - сказав Володимир Тихомиров, головний економіст BCS Financial Group. "Це означає тільки одне: він стане марним".

Проблеми ВЕБ в цілому відображають російську економіку. З міжнародної ізоляції і браку грошей, Кремль повинен покладатися на свої власні обмежені ресурси, щоб відновити зростання.

"Нібито бюджетний фонд"

"У своєму нинішньому вигляді, ВЕБ – це нібито бюджетний фонд для фінансування пріоритетних проектів", - говорить Карен Вартапетов, аналітик S&P. "Ця бізнес-модель вимагає постійної підтримки з бюджету".

Нова управлінська група звільнить приблизно 20% співробітників ВЕБ і відмовиться від своїх приватних літаків і лімузинів. Вона закриє ряд проектів, розпочатих у роки процвітання, в тому числі суверенний фонд та фінансування малого бізнесу. В майбутньому, ймовірно, будуть закриті ще кілька послаблених комерційних банків.

Кремль не відповів на прохання про коментарі для цієї статті. Прес-служба ВЕБ повідомляє, що банк не заморозив інвестиційну діяльність, але відмовилася повідомити деталі про суми фінансування.

Щоб зібрати гроші, банк намагається продати всі можливі активи, навіть ті, які довгий час вважалися стратегічними. Першими були продані 3,6% акцій "Газпрому", які ВЕБ продав назад газовому гігантові за 132 млрд рублів, що становить трохи більше половини того, що ВЕБ заплатив за них кілька років тому. ВЕБ сподівається заробити ще 18 млрд рублів шляхом продажу Московській фондовій біржі 8,4% акцій.

Таємні угоди

Ліквідувати більш великі інвестиції буде складніше. Приміром управлінська команда досі намагається відстежити $ 8 млрд, які ВЕБ таємно вкладав у металургійні активи в Україні, починаючи з 2009 року. Деякі з куплених заводів були зруйновані під час триваючої там війни. За словами наближених до банку людей, ВЕБ ще не повністю списав пов'язані з цим втрати, не кажучи вже про пошук потенційних покупців.

ВЕБ був спочатку створений ще під час перебування при владі Володимира Леніна. А Путін перетворив банк в опору своєї політики в розпал нафтового буму в 2007 році. Він вкладав у нього десятки мільярдів доларів і взяв під особистий контроль ключові рішення щодо кредитування. З державною підтримкою та легким доступом до кредитах на американських і європейських ринках, активи ВЕБ зросли більш ніж у сім разів, до 4 трлн рублів, тоді Путін направив кошти на гучні проекти та програми порятунку, які були занадто ризикованими для інших банків.

У 2014 році відбулася різка зупинка, коли ВЕБ потрапив у список міжнародних санкцій у зв'язку з кризою в Україні. Санкції відрізали йому доступ до західних ринків. Рецесія показала, що багато інвестиції, серед яких були проблемні банки, будівельні проекти, гірськолижні курорти та залізничні вагони, були збитковими. Путін перевів у ВЕБ більше $ 6 млрд з одного із суверенних фондів країни, але це була лише тимчасова міра.

Новий генеральний директор

У лютому Путін призначив нову управлінську команду. Головний виконавчий директор Сергій Горьков, ветеран Сбербанку, ще одного великого державного банку, розробляє стратегію того, що він називає "ВЕБ 2.0", яка буде випущена в кінці цього місяця.

"Напівмертвий", так він охарактеризував стан банку в квітні. Він відхилив прохання про інтерв'ю. Цього тижня він планує виступити на міжнародному економічному форумі в Санкт-Петербурзі, на обговоренні "Реалізуючи амбіції".

Внутрішні оцінки показують, що близько третини балансу ВЕБ – цілих 1,5 трильйона рублів – це борги і збитки, які банку, ймовірно, доведеться списати. Нещодавні спроби знайти альтернативні джерела в Азії і на Близькому Сході досі не вийшли далеко за межі обіцянок можливих угод.

Дефіцит бюджету зростає, і в цьому році Путін обмежив допомогу від міністерства фінансів до 150 мільярдів рублів. ВЕБ очікує ще 300 млрд рублів на підтримку ліквідності суверенного фонду.

Гнів Набіулліної

У пошуках коштів, навесні цього року нова команда банку запропонувала центральному банку випустити мільярди для фінансування. Але Ельвіра Набіулліна, глава центрального банку, прийшла в лють від цієї ідеї. Вона категорично відкинула можливість друку грошей для покриття збитків банку. Набіулліна зажадала, щоб цю ідею негайно прибрали з офіційних презентацій, тому що вона загрожує інфляцією, повідомили двоє людей, знайомі з подіями.

ВЕБ відступив і відмовився від плану. Прес-служба центрального банку відмовилася від коментарів по цій пропозиції.

У цьому році ВЕБ необхідно приблизно 560 мільярдів рублів для покриття зовнішньої заборгованості, а також інших зобов'язань. Якщо пропустити платежі, виникне ризик дефолту. Це потенційна загроза для кредитного рейтингу Росії, інвестори та рейтингові агентства і без того вважають ВЕБ напівсуверенним.

Платежі за $ 18-тимиллиардному боргу в іноземній валюті почнуть рости в наступному році, надаючи ще більший тиск на грошові потоки.

Чиновники кажуть, що навіть після скорочення фінансування високотехнологічного виробництва, інфраструктури і несировинного експорту, ВЕБ потребує поточного фінансування на суму близько 500 млрд рублів в рік. Зарубіжні ринки закриті, державне фінансування строго обмежене, ніяких очевидних джерел фінансування поки немає.

Поточних субсидій вистачає лише на те, щоб просто "триматися на плаву", - сказав один високопоставлений чиновник.

Повʼязані теми:

Наступна публікація