Компанії Коломойського і Боголюбова подали до суду на Україну - ЗМІ

Компанії Коломойського і Боголюбова подали до суду на Україну - ЗМІ

Фото: УНІАН

За даними джерел, міноритарії звинувачують державу в порушенні міжнародно-правових зобов'язань.

Кіпрські компанії подали офіційні позови до держави Україна на суму $ 4,674 млрд.

Як повідомляє видання ZN.ua з посиланням на свої джерела, йдеться про компанії Littop Enterprises Limited, Dridgemоnt Ventures Limited і Bordo Management Limited.

Мін'юст отримав офіційний позов одразу після рішення, яке ухвалив суд у Стокгольмі на користь зазначених фірм.

"За словами джерела, три кіпрські компанії – міноритарні акціонери ПАТ "Укрнафта" вперше визнали (що випливає з документів), що вони підконтрольні громадянину України, Ізраїлю та Кіпру Ігорю Коломойському і громадянину Геннадію Боголюбову", - пише видання.

За даними джерела, сума позову складається з 2,063 млрд дол., яку міноритарії "Укрнафти" вимагають в рахунок втрати дивідендів; 932 млн дол., які вимагаються в рахунок штрафних санкцій і 1,679 млрд дол. в рахунок втрати вартості акцій.

На думку позивачів, існують чотири основні причини для позову до України: 1) експропріація газу, що видобувається "Укрнафтою" або купівля такого газу за заниженими цінами з боку "Нафтогазу України" протягом кількох років; 2) зміна корпоративної структури "Укрнафти" в результаті зміни кворуму для проведення загальних зборів акціонерів з 60% до 50%; 3) відсторонення осіб, призначених інвесторами, від управління "Укрнафтою"; 4) збільшення рентної плати за використання надр.

"Юридичними підставами для позову кіпрські компанії називають: порушення державою Україною своїх міжнародно-правових зобов'язань перед інвесторами, які випливають із Енергетичної хартії, зокрема: порушення режиму Справедливого і рівного ставлення (FET); порушення зобов'язань щодо недопущення заходів "нерозумного і недискримінаційного характеру" щодо інвесторів; порушення зобов'язань з надання інвесторам "постійного захисту і безпеки" їхніх інвестицій; порушення зобов'язань зі створення такого законодавства, яке б забезпечувало ефективний захист прав інвесторів; порушення права інвесторів призначати ключових осіб у керівництво компанії на свій розсуд; експропріація інвестицій", - повідомляє ZN.ua.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація