Кредит МВФ рятує гривню на валютному ринку, а врожай овочів половинить ціни

Кредит МВФ рятує гривню на валютному ринку, а врожай овочів половинить ціни

Фото: Getty Images

Вартість помідорів та огірків упала в півтора-два рази.

Долар почав відповзати. Як і очікували, гривні допоміг-таки новий транш МВФ на мільярд доларів, хоч Росія голосувала проти. Сам Фонд визнав, що новий транш – результат компромісу. Бо зусилля української влади для оздоровлення економіки там помітили. Але реформи ще не завершено. Зокрема, не бачать кредитори України кримінальної відповідальності за корупцію на найвищому рівні. Тобто не впевнені, що їхні позики перестануть розкрадати.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Хай там як, але цей транш дає можливість Україні отримати ще один мільярд кредитних гарантій від США, 600 мільйонів євро кредиту від ЄС і надію, що інвестори будуть менше боятися вкладати гроші. Тому до кінця листопада, вважають фінансисти, гривня падати більше не буде.

І тиждень, що минає, дає надію. Почали його з доларом по 26,70 грн. Закінчуємо – по 25,85 грн. Євро теж падає з початку тижня – із 30 грн  до 29 грн.

Чи так буде і далі, ТСН запитала в експертів. В обох після рішення МВФ про транш настрій був оптимістичний. Тож від ролі песиміста обоє експертів категорично відмовились. Втім, прогнози щодо курсу різняться суттєво.

"Валютний коридор наступного тижня буде в межах 25,50-26,30 грн за долар. Мільярд від МВФ означає, що жодних неприємних сюрпризів для гривні не буде, маємо хороші перспективи щодо зерна та сталі, єдиний ризик – бюджетних процес. Усе залежить від того, наскільки збалансований бюджет уряд подасть і як швидко його прийме парламент", – зазначила Олена Коробкова з Незалежної банківської асоціації.

"Долар буде коливатися в діапазоні 25,00–25,50 грн. МВФ – це такий шлагбаум, він відкрився і дав дорогу мільярдам, які прийдуть в Україну. Ну, і експортери тепер побіжать один перед одним продавати валюту, яку вони донині тримали на закордонних рахунках, аби встигнути продати, поки долар не впав нижче 25 грн", – наголосив президент інвестиційної групи "Універ", член громадської ради при Міністерстві фінансів Тарас Козак.

Тим часом є ще одна добра новина – дешевшають салатні овочі. Йдеться про помідори та огірки. Про це повідомила експерт плодово-овочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман. Саме тепер на ринку помідорів і огірків тьма-тьмуща, бо якраз пік урожаю – зібрали і ґрунтові, і тепличні. Цей тиждень обвалив ринок. Томати впали в ціні вдвічі – з поля продають по 2 грн за кіло. Огірки подешевшали в півтора разу – по 3 грн.

Звідки такі щедроти? На жаль, не з добра. Російський ринок закрився. А до Європи українські виробники виявилися неготовими. Бо там споживач вимогливий. Він хоче, щоб овочі виглядали так: однокаліберні з хвостиками красиві помідори й огірки. А українські господарства можуть тільки так: різнокольорові та різної величини. Бо так і продавали все життя раніше. От і виходить, що врожай лишається в Україні та половинить ціни.

Натомість дефіцитні долари і євро з помідорів та огірків в Україну не прийдуть. Хоча треба переконати європейців, що натур-продукт таким неправильним, як правило, і буває. У Європі все натуральне дуже цінують, тож шанс завоювати тамтешній ринок ще є.

Черговий транш МВФ вплинув на рух гривні

Черговий транш МВФ вплинув на рух гривні

Повʼязані теми:

Наступна публікація