Москва вимагає від МВФ включити в програму фіндопомоги Україні борг у 3 млрд дол. для РФ

Москва вимагає від МВФ включити в програму фіндопомоги Україні борг у 3 млрд дол. для РФ

Фото: Reuters

В Мінфіні РФ також розповіли про відсутність діалогу з новим урядом у Києві.

Росія вимагає від Міжнародного валютного фонду включити в програму щодо виділення фінансової допомоги Україні умову про погашення боргу на 3 мільярди доларів РФ.

Про це заявив міністр фінансів РФ Антон Силуанов, повідомляє Інтерфакс.

"Як суверенний кредитор при підготовці нової уточненої програми МВФ щодо надання кредитів Україні ми будемо наполягати на включенні в неї зобов'язань України перед Росією. Оскільки згідно з правилами МВФ всі суверенні зобов'язання при наданні фінансової допомоги фонду повинні бути враховані... Якщо цього не буде зроблено, як ми можемо підтримати таку програму фонду?" - сказав Силуанов.

Також він зазначив, що наразі розмови про погашення боргу не було.

"У нас не було діалогу на рівні міністрів фінансів. На жаль, його немає, незважаючи на те, що ми як кредитори самі пропонували умови реструктуризації трьох мільярдів доларів боргу України. Ми зробили свою пропозицію, Україна на них ніяк не відреагувала", - додав він.

Раніше повідомлялося, що новий український уряд уже повернувся до питання реформ, узгоджених з міжнародними партнерами. Місія МВФ зараз працює в Києві над другим переглядом програм реформ. Тож, ймовірно, що МВФ виділить Україні черговий транш кредиту в 1,7 мільярда доларів до кінця півріччя.

Нагадаємо, Україна може отримати черговий транш від МВФ у першому півріччі 2016 року. Такий прогноз на своєму сайті оприлюднило міжнародне рейтингове агентство Moody's.

На думку аналітиків, для України першочерговими питаннями залишаються зміна балансу економіки і зниження дефіциту держбюджету. Однак подальші успіхи України в реформах будуть значно залежати від співпраці з МВФ. Експерти прогнозують, що відносини відновляться після декількох місяців затримок.

Повʼязані теми:

Наступна публікація