КС дозволив не обмежувати суддям пенсії сумою понад 10 тисяч гривень

КС дозволив не обмежувати суддям пенсії сумою понад 10 тисяч гривень

Фото: УНІАН

Рішення було оголошене на засіданні КС. 

Сьогодні, 10 червня, Конституційний суд України скасував обмеження максимального розміру довічного грошового утримання судді у відставці 10 тисячами 740 гривень.

Як пише УНІАН, у відповідь на конституційне подання Верховного суду щодо конституційності окремих положень Закону "Про судоустрій та статус суддів" та окремих положень прикінцевих положень Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення" КСУ визнав неконституційними норми законів, які обмежували максимальний розмір довічного утримання суддів у відставці (суддівської пенсії) 10 тис. 740 гривнями.

Нагадаємо, що Верховна Рада ухвалила президентський варіант судової реформи, мета якої – докорінно змінити наявну корумповану суддівську систему. Конституційні зміни набудуть чинності вже у вересні.

Тепер в українських судах буде єдина судова практика, щоби громадяни не бігали з однією справою по різних судах, шукаючи, де їм винесуть найвигідніше рішення. Від Верховного суду залишиться сама назва, всіх суддів звільнять, а нових наберуть за конкурсом. Нових чесних суддів братимуть на високі зарплати – від 35 до 70 мінімальних окладів. Тобто ціна суддівської праці стартуватиме від 50 тисяч гривень. Плюс різноманітні надбавки.

"75 мінімальних зарплат – це оклад судді Верховного суду. Це 120 тисяч гривень. Додайте три надбавки - за вислугу років, за вчений ступінь і за роботу з таємними документами. Разом це 250 тисяч гривень. В Києві ще й регіональний коефіцієнт. Тобто всього 315 тисяч гривень", - підрахував нардеп Віктор Пинзеник.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація