Куди вкладати гроші у 2015 році, щоб вони не "згоріли". Поради економістів

Куди вкладати гроші у 2015 році, щоб вони не "згоріли". Поради економістів

Експерти розповіли, чи варто класти гроші на депозити та у якій валюті / Фото: Новинар

Експерти розповіли, чи варто зараховувати гроші на депозити та у якій валюті.

Цього року інфляція в Україні, за прогнозами голови Нацбанку Валерії Гонтарєвої, складатиме 17-18%, а заощадження українців продовжуватимуть знецінюватися.

ТСН.ua спитав в економічних експертів, чи вигідно у таких умовах "зберігати гроші в ощадній касі" та як це робити, щоб не втратити кошти.

Василь Юрчишин / Фото: УНІАН
Директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин:

- Дуже важко надавати якісь поради, тому що у нас банківська система була відносно непоганою, але у цьому році Центральний банк (НБУ, - ред.) не зміг запобігти знеціненню гривні, не зміг запобігти банкрутству великої кількості банків. Це означає, що люди, в яких були депозити у цих банках, втратили значні частки. Навіть якщо відбувалися компенсації за рахунок Фонду гарантування вкладів, все одно це було з величезним запізненням, а в умовах девальвації і високої інфляції вартість цих заощаджень суттєво зменшилася.

Крім того, валютні вклади були примусово конвертовані в гривневі: якщо в банку вводилася адміністрація, то людям повертали валютні заощадження у гривнях, при чому за значно гіршим курсом, ніж був на поточний момент. Так само була висока обмеженість доступу громадян до вкладів, насамперед валютних. Тобто громадянин не може знімати навіть зі своїх рахунків більше доларів, ніж вважає за корисне Центральний банк.

Це суттєві обмеження, тому, по суті, єдина можливість, єдиний інструмент збереження, який був в українців, він себе певним чином вже скомпрометував.

Але разом з тим, якщо є гривневі заощадження, я думаю, що можна їх покласти на депозит, диверсифікувати по надійних банках - саме для того, щоб за допомогою банківських ставок за депозити хоч трохи компенсувати ті втрати, які є від девальвації та інфляції.

Хоча це дуже важко, бо якщо хтось збирав на автомобіль і ще на початку минулого року назбирав 100 тис. грн - дешевенький автомобіль можна було купити - то зараз за ці гроші у кращому випадку можна купити чотири колеса. Саме тому, що багато товарів прив'язані до міжнародних валют, до долара. Тому депозити допоможуть хоча б не зберегти, а трошки компенсувати. Це стосується, звичайно, гривневих депозитів. Що стосується валюти, то я розумію всіх і кожного, хто не довіряє цій банківській системі.

Андрій Новак / Фото: УНІАН
Голова Комітету економістів України Андрій Новак:

- Зараз найкращий час купувати земельні ділянки, нерухомість або розпочинати будівництво, тому що ціни на цих ринках зараз мінімальні і нижчими, напевно, вже не будуть. В той же час після завершення війни ціни і на нерухомість, і на землю будуть тільки зростати. Тому той, хто зараз вкладе у землю чи нерухомість, виграє однозначно.

А якщо мова йде про вклади у банківську систему, то я раджу розділяти ризики на три кошики приблизно у рівних пропорціях: гривня, долар, євро. По гривнях ви будете мати найвищі відсотки, а по долару і євро менші, хоча вони, порівняно з тією ж Європою, і так достатньо високі. І в разі подальшої девальвації гривні ви будете втрачати на гривневому вкладі, але симетрично будете вигравати на вкладах в іноземних валютах.

Єдине, що треба під час вибору банку орієнтуватися на першу двадцятку українських банків і не працювати з дрібними, не купуватись на їхні трохи вищі відсотки, бо у ненадійних дрібних банках ви можете втратити все.

Борис Кушнірук / Фото: Униан
Економіст Борис Кушнірук:

- Я переконаний, що наше нерухоме майно переоцінене. Я кажу зараз про Київ. Зрозуміло, що у багатьох населених пунктах воно коштує копійки і там немає куди йому зменшуватися. Вкладаючи у київську нерухомість, треба зважати на те, що ввели податок на нерухомість. Тому якщо ви хочете заощаджувати, вкладаючи в такі активи, то ви маєте ще й звертати увагу на податки, які вам доведеться платити.

А якщо йдеться про депозити, я вважаю, що можна вкладати у банки. Є якась кількість банків, які, скажемо так, надто великі, щоб впасти, їх за будь-яких умов держава буде підтримувати і не даватиме падати. На жаль, я не можу порекомендувати на цей момент: "Вкладайте у гривню". Принаймні, поки що. Про це можна буде говорити лише після того, коли стане зрозуміло, чи домовився уряд з Міжнародним валютним фондом. Бо якщо не домовиться, то в цьому випадку нас чекає повний дефолт з відповідним дуже значним знеціненням національної валюти. Тому з цієї точки зору, тримати в гривні є небезпечним, принаймні наступні декілька місяців - до того часу, поки не буде чітко встановлено, що домовленості досягнуті.

                                                            _________

Тим українцям, які не довіряють банкам та мають невеликі заощадження, яких не вистачить на купівлю нерухомості, економісти пропонують вкладати гроші у себе, перш за все, в освіту. Дізнайтеся подробиці на відео нижче.

Експерти порадили, як вигідно вкласти гроші і не "прогоріти" на валютних коливаннях

Експерти порадили, як вигідно вкласти гроші і не "прогоріти" на валютних коливаннях

Повʼязані теми:

Наступна публікація