Лікарі київських пологових будинків деруть по тисячі доларів з породіль

Лікарі київських пологових будинків деруть по тисячі доларів з породіль

Народжувати в Києві - дуже дорого / Фото: УНІАН

За одну зміну заробіток лікаря може скласти 1-1,5 тис. доларів - вартість пологів у столичних пологових будинках давно перевищила офіційну середню заробітну плату в Києві.

"Скільки коштують пологи в Києві?" - такими заголовками рясніють форуми в інтернеті. Причому майбутні батьки цікавляться розцінками аж ніяк не приватних клінік, а звичайних державних пологових будинків.

"Зараз в мережі можна подивитися все: від відгуків про пологовий будинок до вартості послуг конкретного доктора, ще 7-8 років тому цю інформацію доводилося дізнаватися майже шпигунськими методами, ніхто відкрито не афішував таких даних. Говорити про гонорар лікарі соромилися", - ділиться спостереженнями киянка Алла Д., яка вдруге готується стати мамою.  

Дійсно, зараз, вбивши в інтернет-пошуковик прізвище лікаря, номер пологового будинку, можна заздалегідь прорахувати свій "пологовий" бюджет, почитати відгуки про медичні заклади, про лікарів, й навіть знайти їхні номери мобільних телефонів та електронні адреси.

Пологова домовленість

Найдорожчими в Києві вважаються інститут ПАГ, пологові будинки №5 та №7. У цих закладах договірні пологи можуть коштувати від 500 доларів до тисячі євро. І це, як правило, при звичайній вагітності та неускладнених, природних пологах. Наприклад, якщо малюк з'явиться на світ за допомогою операції або, наприклад, очікується двійня чи плануються партнерські пологи - вартість послуг може збільшитися на 10-20%.

"У мене були звичайні природні пологи. Ми віддали тисячу євро. Лікар мене спостерігав з 34-го тижня, робив останнє УЗД, під час пологів весь час був зі мною. Потім кілька разів дзвонив, цікавився моїм здоров'ям", - розповідає Наталя Ж., яка проживає в Київській області. Співрозмовниця ТСН.ua народжувала в інституті ПАГ.

У пологовому будинку №7 вартість договірних пологів коливається від 800 доларів до тисячі євро. Стандартна такса - тисяча доларів. Сюди входить одномісна палата, самі пологи та благодійний внесок - 700 гривень - такі розцінки фігурували на тематичних форумах минулого року.

"Я народжувала в пологовому будинку №5, пологи мені обійшлися в 500 доларів. Лікар був відмінний, але й пологи були у мене легкі, він особливо мною не займався, постійно поруч була зі мною акушер та медсестри", - каже харків'янка Світлана К., що проживає на Оболоні.

Двадцятисемирічна Аліна Ю., корінна киянка, домовлялася про пологи в пологовому будинку Дарницького району, більше відомому як пологовий будинок "Червоний хутір". "Попередньо нам назвали суму - 500 євро, але на пологи лікар не встигла. Ставлення медперсоналу було "на трієчку", знали, що я вже домовилася з лікарем та їм вже не перепаде. У підсумку пологи прийняла чергова бригада, але гроші ми лікарці, з якою домовлялася, все одно заплатили - вони нібито пішли її колегам, які і прийняли у мене пологи", - розповідає Аліна.

А ось пологи тридцятидворічної Марії Б. в цьому ж пологовому будинку обійшлися у відносно невелику суму -  300 доларів. Лікарем вона залишилася задоволена. Правда, дівчина ще додатково оплачувала палату підвищеного комфорту, три дні перебування в якій їй і її новонародженому сину обійшлися у дві тисячі гривень.

А безкоштовно?

Втім, у всіх пологових будинках офіційно запевняють - ні про які спеціалізовані розцінки мови не може і бути. У приймальних медичних закладів максимум говорять про благодійні внески в межах 400-1000 гривень, і дають невеликий список медикаментів, який потрібно принести з собою. В середньому він обходився в 150-250 гривень.

Часом, якщо пологи проходять з ускладненнями, щось доводиться докуповувати в процесі або оплатити вже після. Ще можна оплатити палату підвищеного комфорту – одномісну, з кондиціонером та телевізором.

Про суми, що обчислюються однією-двома середніми зарплатами по Києву, в пологових будинках не чули.  Та запевняють – відмовити породіллі не можуть.

"Звісно не можуть відмовити за законом. Але коли я привіз у пологовий будинок свою дружину – ми народжували вже другу дитину і цього разу платити якісь надзвичайні гроші не збирались, -  у передпокої дуже здивувались, що ми не домовлялись, а лікарка, яка вийшла оглядати мою дружину, на неї накричала", - розповідає Лев П., юрист. Однак він визнає: ставлення самої бригади та лікаря, який приймав пологи, було уважним.  Єдине, що перший день його сину та дружині довелось лежати у коридорчику – вільних палат не знайшлось. 

"Я не домовлялася принципово, приїхала по швидкій в свій пологовий будинок №5, я живу на Солом'янці. Ставлення до мене було добре, не гірше, ніж до тих, хто домовлявся.  Але за день до виписки прийшла медсестра і натякнула, що непогано було б віддячити бригаді, але суми назвала невеликі - 500 гривень лікарю і 300 гривень акушерці, це не тисячі гривень, про які я чула від знайомих", - розповідає Валерія Г.

А ось подружжю Ользі та Олександру пологи обійшлися майже в таку ж суму, як і договірні. "Ми народжували в пологовому будинку №7 та розраховували віддячити лікарям по закінченню - дати 1,5-2 тисячі гривень, бо наші знайомі декілька місяців саме такою сумою віддячили в цьому центрі  медикам. Наївні! Така сума лікарю здалася сміховинною, він нас засоромив та запросив 700 доларів. Причому вести переговори про гроші почав одразу ж у родзалі", - говорить Ольга.

В цілому, за її підрахунками, весь "пологовий пакет" обійшовся майже в тисячу доларів: 700 доларів - лікарю, 700 гривень благодійний внесок, близько 200 гривень - набір спеціальних медикаментів для пологів і ще приблизно на 800 гривень довелося докупити різних ліків вже після.

"Лікар бачив, що з нас можна щось отримати і скористався нашим шоковим станом, наполіг, щоб чоловік привіз гроші протягом декількох годин. Звичайно, на наступний день, заспокоївшись та проконсультувавшись, ми б таку суму вже не заплатили. Для нашої молодої сім'ї це чималі гроші, тим більш особливої уваги цей лікар нам не приділяв – більше у коридорі заглядав в свій планшет", - пригадує Ольга Є.

"Я розумію ще сплатити за пологи у приватному пологового будинку, де тобі зроблять епідуральну анестезію, порошинки з тебе і малюка здуватимуть... А в державному пологовому будинку - конвеєр, палати - старенькі, і головне - звідки такі запити -  500-1000 доларів?! З чого складається ця сума? За комунальні послуги сплачує лікарня, обладнання купує держава, більшість ліків купують самі породіллі та чиновники постійно кажуть про необхідність значно збільшити фінансування галузі", - обурюється на одному з форумів хтось під ніком "Добрая мама"…

Світлана Єрьоміна

Повʼязані теми:

Наступна публікація