Литва знайшла вихід, як постачати газ до України в обхід Білорусі

Литва знайшла вихід, як постачати газ до України в обхід Білорусі

Газовий термінал у Клайпеді в Литві, звідки блакитне паливе в майбутньому планують постачати до України / Фото: Allworldtowns.com

Газопровід збудують через три роки.

Литва збирається протягом найближчих трьох років з'єднати свою газотранспортну систему з польською, аби постачати газ до України. Кілька переговорів із Білоруссю (точніше з білоруською дочірньою компанією російського "Газпрому") результатів не дали. Останні переговори були в грудні.

Про це в інтерв'ю "Главкому" сказав посол Литви в Україні Марюс Януконіс.

"Ситуація з енергетикою в світі дуже сильно змінюється. Свого часу Литва була першою країною, що побудувала на Балтійському морі термінал для прийняття танкерів зі скрапленим газом. Тобто, постачати цей газ у вашу країну можливості існують. У той же час є технічні складнощі, пов'язані з транзитом і доставкою. Ми зараз з Польщею розвиваємо проект щодо з'єднання литовських та польських газових мереж. Дотепер у нас такого з'єднання не було. Ми плануємо, що, приблизно через три роки таке з'єднання може бути побудоване. Тоді з'являться абсолютно реальні перспективи доставки газу завдяки нашому терміналу через Польщу в Україну", – пояснив посол.

Нещодавно Польща також відкрила свій термінал на Балтійському узбережжі, який має більші потужності за литовський.

Тим часом Яценюк пояснив, чому Україна не купує газ у Росії.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація