Ложкін підрахував, скільки грошей "крутиться" на ринку землі в України

Ложкін підрахував, скільки грошей "крутиться" на ринку землі в України

Фото: УНІАН

Землі можуть виступати як застава за кредити.

Глава Адміністрації президента Борис Ложкін в інтервю для журналу "Новое время" наголосив на необхідності запуску прозорого ринку землі в Україні та оцінив його у близько 80 мільярдів доларів.

Він висловив думку, що поки у державі немає нормального земельного реєстру, то не можна запускати відкритий ринок. На створення прозорого земельного кадастру новому уряду має вистачити року, вважає очільник АП.

"Але новий уряд має швидко за цей рік створити прозорий земельний кадастр. Що дасть можливість із 1 січня (а може й раніше) лібералізувати ринок землі. Починати можна із держземель. У держави вони є", - вважає Ложкін.

Він додав, що загалом на земельному ринку Україна може отримати близько 80 мільярдів доларів.

"Уся рілля України – 42 мільйони гектарів. Беремо по півтори тисячі доларів за гектар – виходить розмір ринку у понад 60 мільярдів доларів. Плюс інвестиції, які можуть бути направлені в інфраструктуру, - я думаю, що це близько 10-20 мільярдів. Загалом ми маємо 80 мільярдів доларів, землі виступають як застава під кредити, продажі. Буде підвищуватися ефективність Будуть будуватися елеватори, порти, дороги", - резюмував він. 

Як повідомлялося раніше, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк запропонував продати 1 мільйон гектарів державної землі. 

Натомість президент Петро Порошенко ще у грудні минулого року президент України Петро Порошенко підписав закон, який подовжує мораторій на відчуження сільськогосподарських земель до 2017 року.

Повʼязані теми:

Наступна публікація