Люди-банкомати. Куди на заробітки їдуть українці та скільки платять за кордоном

Люди-банкомати. Куди на заробітки їдуть українці та скільки платять за кордоном

Фото: Firestock

Угорщина хоче спростити умови працевлаштування українців.

Угорщина планує спростити процедуру видачі українцям дозволу на працевлаштування. Міністр економіки Угорщини Мігай Варга, заявив що в країні відчувається дефіцит робітничих кадрів. Це близько 50 тисяч вакансій.

Проте це не єдина країна, де охоче приймають українців. З одного боку – це дійсно гарний шанс заробити. Проте є такі випадки коли і грошей не отримаєте, та ще й зашкодите здоров'ю. Про це йдеться в сюжеті програми "Сніданок з "1+1".

За кордоном українцям обіцяють чималі гроші. Виявляється, там насправді можна добре заробити.

"Реально, я не один такий. Проте замість обіцяних заробітків ви ризикуєте потрапити в рабство. І навіть гірше – ви можете не повернутися звідти живим", – попереджає Ігор Теклішин.

Чоловік переїхав до столиці Польщі Варшави 15 років тому. Поїхав працювати туди на будівництво нелегалом. Про той час згадує неохоче: 12-годинний робочий день, тяжка фізична праця та жахливі умови життя.

"Тоді був чи не найгірший час, коли ти нелегально боїшся щось сказати, права відстояти чи щось таке, тому що хтось може заявити в поліцію і поліція приїжджає, тебе забирає і в Україні опинишся", – говорить Ігор Теклішин.

Цього чоловік боявся найбільше. І хоча робота була тяжка – платили за неї добре.

"Фахівець у нас на будівництві мав близько 200 злотих на день, то немало", – каже Ігор Теклішин.

Уже за півроку українець відкрив свою будівельну фірму. А згодом став будувати хостели для українських заробітчан. Зараз, зізнається, грошей має вдосталь.

А ось 18-річний Дмитро Шутак поїхав у Польщу заробити, проте ледь не втратив життя.

"Я гукав про допомогу та ніхто не чув. Я тримався-тримався з усіх сил, аби не втратити свідомість. Через 15 хвилин я згадав, що у кишені лежить телефон, відправив безкоштовне повідомлення другу: "Рятуй мене", – згадує Дмитро Шутак.

На виробництві на Дмитра впав важкий, гарячий прес температурою близько 150 градусів. Він втратив руку. А замість великих обіцяних заробітків привіз додому лише 84 гривні. Ця новина сколихнула ледь не всю Польщу та Україну. Через соціальні мережі небайдужі збирають йому кошти на новий протез.

Проте такі історії українців не лякають. Вони і надалі масово залишають країну. Уявіть, за кордон уже переїхали близько 2,5 мільйона українців. А це більше, ніж кількість населення всієї Одеської області.

Найпопулярніший маршрут – це Польща. Там офіційно працює близько 2 млн українців. На другому місці – Чехія. Туди поїхало більше 200 тис. українців. Ще близько 200 тис. – до Болгарії, Німеччини та Канади.

А тепер і Угорщина поспішає поповнити цю п'ятірку. Про це заявив міністр економіки країни Мігай Варга. Українським робітникам обіцяють спростити процедуру працевлаштування та високу оплату праці. Наприклад, влаштувавшись в Угорщині покоївкою, за місяць можна заробити 500-700 євро (15-20 тис. грн). Найдорожчий напрям для чоловіків – це будівництво. Там можна отримати близько 1-1,5 тис. євро (30-45 тис. грн) на місяць.

Звісно, за кордоном ви заробите більше. Однак ще й потрібно враховувати, скільки саме грошей там витратите на життя. Позаяк ціни там набагато вищі, ніж в Україні. І різниця заробітку тут і там буде не настільки великою.

Якщо вже зважилися їхати на заробітки за кордон, то варто врахувати всі ризики: обов'язково перевірити роботодавця, укласти з ним трудовий контракт. І варто вибирати лише ті фірми, які влаштують за кордоном легально. А їх в Україні вже достатньо.

Експерт із працевлаштування розказала про особливості роботи за кордоном

Експерт із працевлаштування розказала про особливості роботи за кордоном

Повʼязані теми:

Наступна публікація