Мінекономіки повернуло "Нафтогазу" управління "Укртрансгазом"

Мінекономіки повернуло "Нафтогазу" управління "Укртрансгазом"

Фото: НАК "Нафтогаз України"

Створена робоча група, яка буде займатися реструктуризацією "Нафтогазу".

Міністерство економічного розвиту і торгівлі України скасувало свій наказ, яким перебирало на себе функції управління "Уктрансгазом" та газотранспортною системою.

Про це повідомляється на офіційному сайті Кабінету міністрів України.

У понеділок, 19 вересня, за ініціативою прем'єр-міністра Володимира Гройсмана відбулась нарада за участю посла США в Україні Марі Йованович, представників Європейського банку реконструкції та розвитку, Світового Банку, представників уряду, а також керівництва НАК "Нафтогаз України" і ПАТ "Укртрансгаз".

Учасники зустрічі прийняли рішення творити робочу групу, яку очолив віце-прем'єо Володимир Кістіон. До неї увійдуть представники низки міністерств, "Нафтогазу", "Укртрансгазу" і міжнародних організацій. Ця група працюватиме над реструктуризацією "Нафтогазу" і підвищенням ефективності управління НАК "Нафтогаз України" і ПАТ "Укртрансгаз".

"В зв'язку з цим було досягнута домовленість скасувати наказ, який вносить зміни до Статуту НАК "Нафтогаз України". Відповідне рішення Міністерством економічного розвитку і торгівлі України уже ухвалене. Також було узгоджено, що буде проведено аналіз та оцінку ключових рішень ПАТ "Укртрансгаз", прийнятих останнім часом", - йдеться у повідомленні.

За ініціативи першого віце-прем'єр-міністра - міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва, управління "Нафтогазом" передали від Міністерства економічного розвитку і торгівлі до Кабінету Міністрів як колективному органу.

Гройсман запевнив, що реформа НАК "Нафтогаз України" буде проведена належним чином і в найкоротші терміни. "Ми повинні забезпечити умови для створення ринку газу, а це передумова реальної конкуренції в кінцевому рахунку – зниження ціни на газ", - підкреслив він.

Про перші результати робоча група доповість на нараді на наступній зустрічі, яка планується вже за тиждень.

Нагадаємо, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України забрало у НАК "Нафтогаз" всі функції по управлінню "Укртрансгазом" та газотранспортною системою. Мінекономіки без відома "Нафтогазу" внесло до статуту компанії кілька відповідних змін. Міністерство додало кілька підпунктів в пункт 48 статуту, перебравши на себе вирішення питань з управління ГТС, обрання керівництва "Укртрансгазу", затвердження та внесення змін до статуту компанії і затвердження бюджету оператора ГТС.

У "Нафтогазі" заявили, що не знали про перепідпорядкування "Укртрансгазу". У НАК звернули увагу на те, що такі дії можуть зірвати нормальне проходження опалювального сезону, адже "Нафтогаз" планує залучити 500 млн доларів кредиту від Світового банку на закупівлю газу. А виведення "Укртрансгазу" зі структури "Нафтогазу" порушить умови за кредитною угодою з Європейським банком реконструкції та розвитку та може призвести до потенційного дефолту щодо заборгованості, гарантованої державою.

У ЄБРР також висловили своє занепокоєння щодо ситуації та вимагали скасувати рішення. На тлі критики з Європи прем'єр Гройсман пообіцяв, що рішення щодо статусу "Укртрансгазу" переглянуть та змінять.

Повʼязані теми:

Наступна публікація