Мінекономіки забрало газотранспортну систему у "Нафтогаза", НАК погрожує дефолтом

Мінекономіки забрало газотранспортну систему у "Нафтогаза", НАК погрожує дефолтом

Фото: НАК "Нафтогаз України"

Міністерство внесло зміни в статути компаній.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України забрало у НАК "Нафтогаз" всі функції по управлінню "Укртрансгазом" та газотранспортною системою.

Про це повідомляє "Економічна правда" з посиланням на джерело.

За словами співрозмовника видання, Мінекономіки без відома "Нафтогазу" внесло до статуту компанії кілька відповідних змін.

Міністерство додало кілька підпунктів в пункт 48 статуту, перебравши на себе вирішення питань з управління ГТС, обрання керівництва "Укртрансгазу", затвердження та внесення змін до статуту компанії і затвердження бюджету оператора ГТС.

"Нафтогаз"у свою чергу заявляє, що передача "Укртрансгазу" Мінекономіки порушує кредитні угоди НАК і є потенційним дефолтом по заборгованості, гарантованій державою.

"Зміна статуту "Нафтогазу" таким чином, як це сталося минулого тижня - це порушення принципів корпоративного управління ОЕСD та зобов'язань, які взяла на себе Україна", - йдеться в повідомленні прес-служби компанії, передає Ліга.Бізнес.

НАК зазначає, що зміна статуту ставить під загрозу укладення "Нафтогазом" кредитної угоди зі Світовим банком на суму $ 500 млн, які необхідні для закупівлі газу та стабільного проходження зимового сезону.

Наголошується, що новий статут "Нафтогазу" був затверджений 7 вересня, а статут "Укртрансгазу" було змінено вже 9 вересня - він опублікований на сайті компанії.

Наказ про затвердження Статуту "Укртрансгазу" from tsnua

Нова редакція Статуту "Укртрансгаз" from tsnua

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація