Міністр фінансів розповів, звідки візьмуться гроші на підвищення мінімалки і хто зароблятиме більше

Міністр фінансів розповів, звідки візьмуться гроші на підвищення мінімалки і хто зароблятиме більше

Фото: Reuters

Данилюк бачить тільки позитив для економіки.

Рішення про підвищення рівню мінімальної зарплатні не призведе до зростання інфляції, адже воно відбудеться за рахунок детінізації економіки України.

Про це в ефірі ТСН.Тиждень заявив міністр фінансів Олександр Данилюк.

Звідки братимуться гроші

Гроші братимуться не з субсидій і не за рахунок друкувального верстату. Ми все ретельно підрахували. Пропозиції зі збільшення мінімальної зарплатні до суми в 3200 грн є збалансованими. Це захист детінізації. Зараз є досить велика тінь в економіці України. Всі економісти оцінюють її рівень у мінімум 40%. На підвищення мінімалки нічого не потрібно. Частина економіки — в тіні. Для людей, які або частково отримують зарплату в конверті, або взагалі офіційно не оформлені, офіційно збільшується мінімальна зарплатня. Близько трьох мільйонів, які задіяні у приватному секторі, будуть отримувати мінімум 3200 грн.

Це не податки. Бізнес не сплачує податки, які встановлені законом. Відтепер бізнес буде сплачувати, тому що мінімальний рівень підвищується.

Скільки отримає бюджет

Якщо мінімальну зарплатню буде підвищено до 3200 грн, фонд заробітної плати додатково збільшиться приблизно на 38 млрд грн щороку. Від цього річного фонду підуть податки до бюджету. Від приватного сектору ми отримуємо приблизно 17 млрд грн чистих доходів.

Наскільки збільшаться зарплати бюджетників

Ми вже сказали, що зарплатні вчителів збільшаться на 33,5%, що було закладено в проект держбюджету-2017. Для медиків — приблизно 20%.

Рішення про збільшення розміру мінімальної зарплатні дозволяє підвищити зарплати бюджетникам до 3200 грн. Ті, хто отримує вже таку суму або більше, також отримають підвищення за рахунок єдиної тарифної сітки.

Чи зросте інфляція

Треба розуміти, звідки йдуть кошти. Вони зараз ідуть з тіні, де вони виплачуються з конвертів. Ці кошти просто будуть легалізовані. Тому додаткові грошові маси не формуються. Ми запланували інфляцію на рівні 8,1%. Рішення про збільшення мінімалки не впливатиме на інфляцію в 2017 році.

Міністр фінансів розповів, звідки візьмуть гроші для підвищення мінімальної зарплати

Міністр фінансів розповів, звідки візьмуть гроші для підвищення мінімальної зарплати

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація