Монетний двір показав українцям, як друкуються гривні

Монетний двір показав українцям, як друкуються гривні

Фото: УНІАН

Екскурсію для журналістів улаштували та підприємстві під спецохороною.

Банкнотна фабрика, на якій друкують українські гроші, відчинила двері для журналістів. Підприємство розташоване на околиці столиці за стіною з колючим дротом і напругою, йдеться в сюжеті ТСН.16:45.

Український монетний двір починається зі старого верстака, подарованого австрійцями. Інженер Олександр каже, що машина й досі працює. Половину наступного приміщення займає акваріум – біля рибок за пластиковим деревом ховається табличка: "кімната психологічного розвантаження". Аби звідти потрапити до місця, де друкують гроші, необхідно пройти довгими коридорами 5 рівнів контролю.

Як штампують та знищують мільйони: банкнотна фабрика показала особливості своєї роботи

Як штампують та знищують мільйони: банкнотна фабрика показала особливості своєї роботи

Гроші друкують у три етапи. Спершу зворотний бік, потім текст і вже саме зображення. На один аркуш іде кілька секунд. Працівники завантажують у верстат фарбу та виймають із машини готові аркуші з грошима. Але називати їх саме грошима відмовляються. "Для нас це напівфабрикати", - пояснює робітник фабрики Василь.

Його колега Олександр друкував іще першу гривню. Каже, через 20 років після того підробити українські гроші стало в рази важче. Додалося чимало нових ступенів захисту, гроші стали іншими на дотик. При будь-якій помарці щойно надруковані банкноти контролери відправляють до спеціальної кімнати, де знаходиться машина, котра знищує аркуші. Вона перемелює їх, наче кухонний комбайн овочі. На фабриці кажуть, що ця доля спіткає кожну двадцяту купюру. Їхні рештки складають на спеціальному смітнику, місце котрого тримають у таємниці.

Аркуші без браку розрізають далі по коридору. Готові гроші складають кубиками - за чіткою системою. Їх перераховують, пакують у пластик. Артем точно знає, скільки коштів пройшло за 5 хвилин через його руки – 20 мільйонів. "Не треба дивитися на продукцію, як на гроші. Бо якщо дивитись на це, як на гроші, то трошки в голові може… Ви ж якщо зайдете на м'ясокомбінат – ви ж не дивитесь, що це все можна з'їсти. Так і тут – це просто продукція", - пояснюють на фабриці.

Цьогоріч національний банк підрахував, які банкноти найчастіше тримають у руках українці. Станом на квітень в готівковому обігу перебувало 2,6 млрд штук гривневих банкнот на зальну суму 285,8 млрд грн. Монет – 12,2 млрд штук на суму 1,9 млрд грн.

Кореспондент ТСН Олександра Мітіна

Повʼязані теми:

Наступна публікація